Startpagina Bieten

Verwijder regelmatig schieters in bietenvelden

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat ‘schieters’ nu reeds in verschillende bietenpercelen waargenomen worden. Ze bevelen aan om ze nu al te verwijderen en dit regelmatig te doen.

Leestijd : 1 min

Schieters zijn afkomstig van gezaaide bieten of ‘wilde’ bieten (onkruidbieten uit het verleden).

Deze planten moeten vóór de bloei, en op regelmatige tijdstip, worden verwijderd om zaadproductie te voorkomen. De vernietiging van deze bieten moet uitgevoerd worden door met een hak de biet onder de kop af te snijden en de stengel te breken.

Ga regelmatig naar uw velden om deze schieters en ‘wilde bieten’ te verwijderen en dit vóór ze in zaad komen. Bij zaadvorming moeten de schieters uit het veld gedragen worden. Het verwijderen van schieters vóór de bloei is absoluut noodzakelijk in percelen gezaaid met Conviso Smart bieten.

Ter herinnering: één schieter zal duizenden zaden produceren die gedurende 10 tot 15 jaar kunnen kiemen.

Het Bieteninstituut raadt aan de schieters te verwijderen alvorens een fungicide te spuiten om blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen te vermijden.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken