Afrikaanse varkenspest op 15 km van Nederlandse grens

De besmetting met Afrikaanse varkenspest op een Duits varkensbedrijf gebeurde op slechts 15 km van de Nederlandse grens. Dit verontrust de hele sector.
De besmetting met Afrikaanse varkenspest op een Duits varkensbedrijf gebeurde op slechts 15 km van de Nederlandse grens. Dit verontrust de hele sector. - Foto: Belga

De Duitse overheid meldde op 2 juli dat er in de Duitse plaats Emsbüren, in de deelstaat Nedersaksen, landkreis Eemsland, Afrikaanse varkenspest (AVP) werd vastgesteld op een varkensbedrijf. Het bedrijf met 280 zeugen en 1.500 biggen ligt op slechts 15 km afstand van de Nederlandse grens, ten oosten van de provincie Overijssel. Het bedrijf werd op 3 juli geruimd en contactbedrijven worden onderzocht. Rondom het bedrijf is een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld, waarin een vervoersverbod geldt en waar bedrijven worden gescreend.

Volgens het regionale ministerie voor Landbouw in Nedersaksen is het voor het eerst dat de AVP in de deelstaat is vastgesteld. “Helaas was het een kwestie van tijd voordat de varkenspest ook Nedersaksen zou bereiken. Dit is een harde, emotionele klap voor varkensboeren in onze deelstaat”, zei minister Barbara Otte-Kinast tijdens een persconferentie. Het bedrijf in Emsbüren ligt in een gebied waar heel veel varkens worden gehouden. In de directe omgeving alleen al zitten zo'n 300 bedrijven met 200.000 dieren.

Wees alert

Vermits de besmetting erg dicht tegen de Nederlandse grens werd vastgesteld, vraagt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de varkenshouders extra alert te zijn op verschijnselen van AVP bij hun dieren en alle veterinaire voorschriften en bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Tevens is het van belang dat ook andere partijen in de varkenssector alle passende bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen, waaronder de verplichte tweede reiniging en desinfectie van vervoersmiddelen die zijn gebruikt voor transport van evenhoevigen naar Duitsland en die terugkeren in Nederland. Voor bezoekers van natuurgebieden of bedrijven is het van belang dat zij geen varkensproducten achter laten in de natuur of bij een varkenshouderij.

Besmetting door menselijk handelen

Gezien de afstand tot eerdere besmette locaties is het waarschijnlijk dat de uitbraak in Emsbüren het gevolg is van menselijk handelen. In Duitsland werd al op 10 september 2020 voor het eerst AVP vastgesteld bij een wild zwijn in Brandenburg. Sindsdien zijn uitbraken bevestigd in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saksen. In juni is een bedrijf in Baden-Würtemberg besmet geraakt. Op 2 juli werd op nog een ander bedrijf, in Brandenburg, een besmetting aangetoond. Dit bedrijf ligt veel verder van de Nederlands grens.

Belga/AV

Meest recent

Meest recent