Vierde Pig Rentability Day in teken van transitie

Vierde Pig Rentability Day in teken van transitie

De Pig Rentability Day (PRD) is uniek in de sector. Niet minder dan 14 bedrijven, actief in toelevering van de varkenshouderij, zetten immers gezamenlijk hun schouders onder de organisatie van dit event. Voor deze vierde editie zijn dit Denkavit, DLV, ForFarmers, AgroLogic, Cid Lines, Hypor, Ceva, Merko, Debra Group, Duynie Feed, Elindus, VSI, ING en ook jouw krant Landbouwleven.

Corona, oorlog en PAS

De vorige editie van de PRD dateert ondertussen al van juni 2018. In volle voorbereiding van de vierde editie, in juni 2020, sloeg de coronapandemie toe. Eind maart 2020 nam de organisatie van de PRD dan ook de drastische, maar noodzakelijke, beslissing om het event een jaartje door te schuiven, maar ook in 2021 was de coronasituatie nog te onzeker om de PRD te kunnen organiseren. En zo zijn we intussen beland in 2022...

De voorbije jaren is er – naast corona – echter veel gebeurd in de varkenshouderij. Bij de voorbereiding van de PRD-editie 2020 zat de sector nog in een positief elan door het herstel van de wereldproductie van varkensvlees. Er volgde echter eind 2020 een ongezien dip van de varkensprijzen. De heropleving van de economie na de zwaarste coronaperiode leidde dan wel tot iets hogere varkensprijzen, maar ook tot sterk gestegen productiekosten. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland liet sinds dit voorjaar de energie- en voederkosten helemaal de pan uit swingen.

De sector kreeg echter vooral een ware mokerslag door het vermaledijde stikstofakkoord. Door de gevolgen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zal de varkenssector in Vlaanderen er nooit meer uitzien als voorheen.

Geloof in de sector

Ondanks de moeilijke periode die de varkenssector doormaakt, blijven de 14 partners van de PRD geloven in de varkenshouderij. De organisatie bestaat uit gedreven bedrijven, marktleiders in hun domein en met veel voeling met de sector. Ze zijn ervan overtuigd dat er nog steeds een toekomst is weggelegd voor de varkenshouderij in Vlaanderen.

Met de PRD willen de initiatiefnemers dan ook alle varkenshouders een hart onder de riem steken. Net als bij de voorgaande succesvolle edities wordt daarom de kaart getrokken van een informatieve namiddag, gevolgd door een gezellig samenzijn. Het zal immers deugd doen om elkaar te ontmoeten bij een hapje en een drankje.

Samen vooruit

De PRD-partners kozen ‘Samen vooruit. Varkenssector in transitie’ als centraal thema voor deze najaarseditie van het event. De organisatoren willen immers aantonen dat transitie ook kansen met zich mee kan brengen. Er werd een mooi programma met interessante sprekers uitgewerkt.

Zo valt er – zeker in tijden van crisis – wel wat te leren van andere sectoren.

De expertise en de wil tot samenwerking van de 4 tomatentelers van Den Berk - Délice bracht hen namelijk tot een topniveau binnen hun sector. Zij brengen een boeiend verhaal dat voor de varkenshouders in de zaal out of the box zal klinken. Marc Cox van de firma Agrisyst is specialist in dataverwerking in de wereldwijde varkenshouderij. Zonder blad voor de mond te nemen en met open vizier zal hij zijn visie op kansen en voorwaarden voor de moderne varkenshouderij in Vlaanderen schetsen. De laatste spreker is Michael Gore van Febev, de federatie van het Belgisch vlees. Hij kent de varkenssector door en door. Hij zal de toehoorders meenemen in het kluwen van de (internationale) markten en uitleggen hoe een gebeurtenis aan de andere kant van de wereld onze prijzen kan beïnvloeden.

Gerenommeerd poppenspeler Armand Schreurs brengt tot slot een ludieke kijk op het geheel. Pret verzekerd. De organisatoren konden bovendien vrt-nieuwsanker Hanne Decoutere strikken als gastvrouw van de dag.

Schrijf nu al in!

Deze PRD mag je als varkenshouder dus zeker niet missen! Noteer de datum nu dus al in je agenda! De plaats van het gebeuren is de HippoLoggia in Waregem.

Alhoewel vrijdag 14 oktober nog veraf is, kunnen geïnteresseerde varkenshouder nu al terecht bij de vertegenwoordigers van de organiserende firma’s. Het is echter eenvoudiger om je via de website rechtstreeks in te schrijven. Dit kan gratis, maar let wel... elke persoon moet zich apart aanmelden.

Je vindt de komende weken op de website en de Facebookpagina (@pigrentabilityday) meer duiding over de sprekers en over het volledige programma en je vindt er praktische informatie.

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent