Startpagina Veeteelt

Boerenforum roept op tot een Vlaams Boerenplan

Boerenforum stelt dat in ons land het ontbreekt aan een langetermijnvisie voor de landbouw.

Leestijd : 2 min

Beweegreden voor dat standpunt is het 10-punten-plan dat vertegenwoordigers van 18 organisaties die in de landbouw actief zijn in Nederland recent overhandigd hebben aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en aan de Minister van Natuur en Stikstof.

Dat Nederlandse plan omvat een integrale langetermijnvisie voor de landbouw. “Dat is precies wat vandaag bij ons in België ontbreekt”, zegt Boerenforum. “Alleen een échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem kan een oplossing brengen die meer is dan symptoombestrijding”.

Enkele principes

De principes waarop het plan gebaseerd is, slaat nagels met koppen. Om er - vrij vertaald – slechts enkele uit te pikken :

- duurzaam boeren kan alleen met eerlijke prijzen;

- stikstof aanpakken doe je bij de bron (import van veevoer en kunstmest) in plaats van met geldverslindende technologie;

- stimuleer grondgebonden landbouw en gesloten kringlopen;

- organiseer voorlichting over gezonde voeding, en geef als overheid zelf het voorbeeld;

- versterk de positie van de boer in de korte keten

- landbouwonderwijs en -onderzoek moeten meewerken aan de transitie;

- zorg voor rechtvaardige, passende en stimulerende wetgeving.

Beleid

De maatregelen in het plan vormen een uitgebreide lijst, want alleen een totale omslag, met een combinatie van maatregelen, kan echt werken. En een combinatie van een hele lijst maatregelen, daar bestaat een woord voor: beleid. Wat we vandaag meemaken in de landbouw is een gevolg van de decennialange afwezigheid van beleid.

Het zou niet – zoals nu het geval is – mogen gaan over hoeveel boerderijen er moeten sluiten en hoeveel dieren er minder moeten worden gehouden, maar welk soort boerderijen we voor de toekomst willen behouden, en hoe die hun dieren houden en verzorgen. Zolang bovenstaande principes niet in de discussie worden meegenomen, dreigt het PAS-plan ‘het verkeerde varken te slachten’.

We gaan nu met Boerenforum bekijken hoe de lijst van principes en maatregelen er precies moet uitzien in een Vlaamse versie van dit 10-punten-plan. Maar in elk geval willen we onze Nederlandse collega’s geluk wensen met hun initiatief, en tegelijk oproepen om in eigen land ook te gaan voor een even degelijk onderbouwde, integrale langetermijnvisie.

Boerenforum roept alle boerinnen, boeren en landwerkers op om hun steun te betuigen. Laat weten of je wil meewerken en wat volgens jouw in het Vlaams boerenplan dient te staan.

Via: https://boerenforum.wordpress.com/, boerenforum@gmail.com, 0494/624425, Wim Moyaert, coördinator boerenforum

Boerenforum

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken