Startpagina Akkerbouw

Bijna helft EU-grondgebied loopt risico op droogte

Bijna de helft van het grondgebied van de Europese Unie (46  %) bevindt zich momenteel in de waarschuwingsfase voor droogte. In elf  % van de EU is de alarmfase geactiveerd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. De drempelwaardes worden bepaald door een tekort aan bodemvocht en door droogtestress bij de vegetatie.

Leestijd : 3 min

Volgens het rapport, dat opgesteld werd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Commissie, zullen gewassen in Frankrijk, Roemenië, Spanje, Portugal en Italië wellicht minder opbrengen als gevolg van water- en hittestress. Ook Duitsland, Polen, Hongarije, Slovenië en Kroatië worden geïmpacteerd door de droogte.

In Italië is de Povlakte het ergst getroffen. In 5 Italiaanse regio's is officieel sprake van intense droogte en op gemeentelijk vlak werd al een beperking van het watergebruik ingevoerd wegens een tekort aan beschikbaar water. In Frankrijk zijn gelijkaardige maatregelen genomen. “De klimaatverandering vergroot wereldwijd de kans op ernstige droogte en op bosbranden”, zegt Europees commissaris voor Onderzoek Mariya Gabriel. België wordt in het Commissierapport niet genoemd.

Extra droogtemaatregelen in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen is het vanaf maandag 18 juli verboden om nog water op te pompen uit niet-bevaarbare waterlopen. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé aan Belga na het droogteoverleg. Het grondwaterpeil in West-Vlaanderen staat te laag en er treedt verzilting op.

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte worden er in West-Vlaanderen enkele extra droogtemaatregelen genomen. Zo is het vanaf maandag 18 juli verboden om water op te pompen uit niet-bevaarbare waterlopen. “Het grondwaterpeil is enorm aan het zakken. De verzilting neemt ook serieus toe. Er bevindt zich zo'n 20  % in de alarmfase en 40  % in de waakfase”, zegt de gouverneur. Hij vraagt aan lokale overheden om de brandweer in te zetten indien landbouwers in de problemen komen met drinkwater voor de dieren.

Verder roept Decaluwé mensen op tot zuinig watergebruik. “Er zijn voorlopig geen problemen met drinkwater, maar ik wil toch oproepen om in deze droogte zuinig om te springen met water.”

Code oranje in natuurgebieden

In alle Vlaamse provincies is sinds maandag 18 juli code oranje van kracht in natuurgebieden wegens de aanhoudende hitte en droogte. Dat staat op de website van het agentschap Natuur en Bos.

“Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden”, aldus Natuur en Bos.

Code oranje betekent ook dat als er brand uitbreekt, de brandweer versterkt uitrukt. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De waarschuwing geldt voor alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos. Er is natuurlijk ook brandgevaar in andere natuurgebieden. Daarom adviseert het agentschap om er dezelfde voorzichtigheid in acht te nemen.

Vlaamse waterbedrijven garanderen drinkwaterbevoorrading

De Vlaamse waterbedrijven garanderen dat de drinkwaterbevoorrading verzekerd blijft, ook tijdens deze droge zomer. Dat meldt AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “Mits verstandig watergebruik kan iedereen zo maximaal van de vakantie genieten”, aldus Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders.

Voorlopig komt de drinkwaterproductie dus niet in gevaar, ondanks de huidige droogte. “Waterbedrijven verbeteren de leveringszekerheid door in te zetten op duurzame productie-, distributie- en opslagtechnieken waarbij ze het evenwicht tussen vraag en aanbod bewaken”, verklaart Heyrman. Onlangs bleek nog uit de Grote Waterenquête die AquaFlanders organiseerde samen met de Universiteit Gent en Vlakwa, het Vlaams kenniscentrum Water, dat de Vlaming water als een waardevol goed ziet en het dus belangrijk vindt om verstandig met water om te springen. “Dat is een belangrijke conclusie”, besluit Heyrman.

Belga - TD

Lees ook in Akkerbouw

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken