Yara mindert productie opnieuw door hoge gasprijzen

Door de hoge gasprijzen gaat Yara haar productie minderen.
Door de hoge gasprijzen gaat Yara haar productie minderen. - Foto: TD

Aardgas vormt een belangrijke grondstof om voedingsstoffen voor gewassen te produceren. De hoge gasprijzen leiden veel bedrijven er daarom toe de productie te minderen. CEO Svein Tore Holsether waarschuwt dat Yara de situatie continu evalueert en de productiehoeveelheden verder zal verlagen, als blijkt dat dat nodig is.

Het bedrijf heeft eerder in verschillende Europese fabrieken een aanzienlijke productieverlaging doorgevoerd vanwege de felle prijsstijging vanaf midden juni, aldus de CEO. De kunstmestproducent moest daardoor tijdens het tweede kwartaal 4 keer meer betalen voor gas dan een jaar geleden. Op dit ogenblik is dat zelfs 5 keer zo veel.

Bij Yara gaat het nu om een mindering van 1,3 miljoen ton ammoniak en 1,7 miljoen ton afgewerkte kunstmest over verschillende Europese fabrieken. In maart had het bedrijf eerder al gewaarschuwd voor een wereldwijde voedselcrisis, nadat het bedrijf toeleveringsproblemen ondervond door de oorlog in Oekraïne.

“De helft van de wereld krijgt zijn voedsel dankzij kunstmeststof. Als die er niet is, zullen sommige oogsten halveren”, waarschuwde Holsether toen. De bezuinigingen tonen bovenal de impact die de gascrisis heeft op zowel particuliere energiefacturen als op de industriële reuzen. De hogere prijzen en tekorten van kunstmest kunnen landbouwers ertoe aanzetten minder te gebruiken of de prijzen van gewassen op te drijven.

Belga

Meest recent

Meest recent