Startpagina Libramont

De Beurs van Libramont kijkt uit naar een blij weerzien

Na afwezigheid van 2 zomers kijkt iedereen weer uit naar de Beurs van Libramont. De 86ste editie van de beurs voor landbouw, bosbouw, agrovoeding en paarden vindt plaats van vrijdag 29 juli tot en met maandag 1 augustus. Aansluitend kun je op 2 en 3 augustus naar de bosbouwbeurs Demo Forest in het bos van Rossart te Bertrix.

Leestijd : 5 min

Het is intussen 3 zomers geleden dat de populaire Beurs van Libramont nog doorging. Deze Waalse openluchtbeurs voor landbouw, bosbouw, agrovoeding en paarden werd immers zowel in 2020 als in 2021 geannuleerd door een ongunstige coronasituatie. De beursorganisatie is dan ook erg verheugd om iedereen – zowel standhouders als bezoekers – terug te ontmoeten in het hart van de Ardennen. De Beurs van Libramont is immers al bijna 100 jaar een fijne ontmoetingsplaats voor de diverse spelers van het platteland.

Internationaal karakter

Deze grootste openluchtbeurs van Europa, met bijna 200.000 bezoekers, 700 exposanten (waarvan een groot deel internationaal), 4.000 merken en 2.800 dieren, vindt opnieuw plaats op het bekende beursterrein rondom het Libramont Exhibition & Congress (LEC)-centrum. De standhouders benemen niet minder dan 100.000 m² oppervlakte op een totale beursoppervlakte van 200.000 m².

De Beurs van Libramont had altijd al een internationale aantrekkingskracht voor zowel bezoekers als standhouders. Ook bij deze editie ligt het aandeel van buitenlandse exposanten op meer dan 25%. Een dozijn nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Na België, met een aandeel van 82%, zijn er vooral veel Franse standhouders (14%). Ook uit Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zwitserland en Bulgarije zijn er exposanten.

Iedereen kijkt uit naar de eerste postcorona Beurs van Libramont. Bij vorige edities kwamen zowat 200.000 bezoekers - waaronder veel Vlamingen - naar de populaire Waalse happening.
Iedereen kijkt uit naar de eerste postcorona Beurs van Libramont. Bij vorige edities kwamen zowat 200.000 bezoekers - waaronder veel Vlamingen - naar de populaire Waalse happening. - Foto: JV

Meest duurzame landbouwhappening

De beurs is volgens de organisatoren tegelijkertijd een uithangbord van de sector, een plaats van inspiratie, voor de uitwisseling van technieken, voor debatten en bewustmaking én ontmoeting. Vandaag koppelen ze hier meer en meer duurzaamheid aan vast. “Het algemene thema ‘Hier begint een duurzame wereld’ moet een ambitie en een krachtig statement zijn voor ons en voor alle actoren op deze beurs én op Demo Forest”, aldus Jean-François Piérard, voorzitter Libramont Coopéralia. “Wij zijn sinds jaren de grootste openluchtbeurs in Europa, nu streven we ernaar om dé grootste duurzame landbouwhappening van Europa te worden. De maatschappij verlangt dit – terecht – van onze organisatie, en breder beschouwd van onze standhouders. We willen in het licht zetten dat onze landbouw lokaal, voedzaam, circulair en autonoom is, en dat ze minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen of grote geostrategische vraagstukken.”

Duurzame aanpak tijdens de beurs

Natacha Perat, gedelegeerd bestuurder van Libramont Coopéralia, vervolgt: “Als beursorganisatie hebben wij dus een voorbeeldfunctie en moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. We mikken met onze totaalaanpak inzake duurzaamheid op 2030. Elke editie zullen we aan deze doelstelling verder werken om uiteindelijk in 2030 de grootste duurzame landbouwbeurs van Europa te zijn.

Op korte termijn – met name tijdens deze beurseditie – wordt al aandacht geschonken aan het duurzame karakter van alle catering. Verder trachten we de CO2-uitstoot te verminderen door bezoekers en standhouders aan te moedigen om met het openbaar vervoer naar de beurs te komen. Busvervoer in de omgeving is gratis op vertoon van een beursticket. En er is ook een gloednieuwe fietsenparking.

Daarnaast is afvalbeperking een belangrijk aandachtspunt. De beurstapijten worden bijvoorbeeld vervangen door herbruikbare hennepmatten. Tijdens de vorige editie in 2019 betekenden die wegwerptapijten niet minder dan 10 ton afval! Ook wegwerpplastic wordt van de beurs gebannen. Op middellange termijn zullen wij onder meer werken aan de biodiversiteit van onze site. We willen immers ook het groenste expoterrein worden.”

Het volledige beursprogramma speelt ook in op deze visie. Neem een kijkje op: https://www.foiredelibramont.com/nl/programma-beurs-libramont/

Hoogtepunten tijdens je bezoek

Zoals bij elke editie – ook na een noodgedwongen stop van 2 jaar – is de Beurs van Libramont heel veelzijdig. Je krijgt er een ruime waaier aan sectoren en evenementen te zien. De centrale hal van het LEC zal sowieso gewijd zijn aan het thema duurzaamheid, maar er is nog zoveel meer. We geven hieronder een greep uit de activiteiten, maar ontdek het vooral zelf ter plaatse. Je kunt trouwens de diverse parcours ook al bekijken op https://www.foiredelibramont.com/poles-et-parcours/ (deels in Frans).

Via het bioparcours kunnen de bezoekers de kwaliteit en de diversiteit van het Waalse biolandbouw ontdekken. Een familiegedeelte zal de consumenten de mogelijkheid bieden om talrijke biologische producten te kopen en om die ter plaatse te proeven of mee te nemen. Ga langs bij 'En Terre Bio', met de Unab, Biowallonie en andere bio-actoren tegenover het LEC.

In ‘la ferme connectée’ kun je bedrijven en instanties vinden die digitale oplossingen aanbieden voor de land- en tuinbouw. Je kunt elke dag ook gaan kijken naar de presentatie van de geselecteerde mechanisatienieuwigheden tijdens de Mecanic Show. In de grote ring zie je zo de nieuwste evoluties voorbij rijden.

Zoals steeds wordt een ruim deel van het beursterrein ingepalmd door de veehouderij. Je kunt er heel wat tentoongestelde veerassen gaan bewonderen. De topdieren nemen het tegen elkaar op tijdens de vele prijskampen die tijdens deze vierdaagse worden georganiseerd. Op zondag volgt de apotheose met de Transhumance, een grote optocht van de rassen. Daarnaast worden de diverse spelers uit de melkvee- en zuivelketen – zoals verdelers van melkapparatuur, fokkerij, diensten en advies, zuivelfabrieken, dierlijke genetica – traditiegetrouw gegroepeerd in de cluster ‘melk en dierengezondheid’ in hal 1 van het LEC.

De prijskampen voor het Belgisch witblauw ras zijn steeds een grote publiekstrekker.
De prijskampen voor het Belgisch witblauw ras zijn steeds een grote publiekstrekker. - Foto: SB

Paardenliefhebbers komen tijdens Libramont ook zeker aan hun trekken. Meer informatie over de diverse paardenwedstrijden kun je vinden via deze link.

Het familieparcours leidt vooral langs 'La Ferme enchantée / de verrassende kinderboerderij'. Gezinnen worden er ondergedompeld in een boeiende wereld waarin de diverse beroepen en producten uit de landbouwsector in de kijker worden gezet. Je kunt er van nabij naar dieren kijken en ze aanraken, en op de John Deere Experience kunnen kinderen achter het stuur kruipen van een minitractor.

Tijdens de Beurs van Libramont kunnen kinderen ook echt in contact komen met landbouwdieren.
Tijdens de Beurs van Libramont kunnen kinderen ook echt in contact komen met landbouwdieren. - Foto: P-Y L

En laat je vooral verleiden om lekkers te proeven langs het Smaakparcours, waarbij de winnaars van de Coq de Cristal-wedstrijd worden voorgesteld. Lokale en seizoensgebonden producten staan in de schijnwerpers in ‘Ardenne joyeuse’. Dit dorp kreeg dit jaar trouwens een volledig nieuwe look.

De praktische informatie voor je bezoek vind je in de kader onderaan dit artikel.

Bezoek onze stand op de beurs

Landbouwleven maakte 50 lezers blij met 2 gratis toegangskaarten voor de beurs. De winnaars in onderstaande lijst kregen intussen een digitale toegangscode toegestuurd.

resultat concours-NL

Je vindt Landbouwleven en ons Franstalige zusterblad Le Sillon Belge natuurlijk ook op de beurs. We staan deze keer op een andere locatie dan in 2019, namelijk op standnummer 43-1. Dit is ten westen van Hal 2 en vlakbij de Ferme Enchantée/het verrassende kinderdorp.

Kom op onze stand een lekkere portie popcorn eten, een drankje nuttigen en even bijpraten!

Kom langs bij Landbouwleven en Le Sillon Belge op standnummer 43-1.
Kom langs bij Landbouwleven en Le Sillon Belge op standnummer 43-1. - Foto: AV

Bosbouw in de kijker

Demo Forest – op dinsdag 2 en woensdag 3 augustus in het nabijgelegen Bertrix – is ook een uitzonderlijk evenement in Europa. Het gaat door op een nieuwe locatie van 120 ha. Je vindt er 160 exposanten langs een parcours van 4,9 km doorheen het bos. Je kunt er een totaalprogramma ontdekken omtrent bosbouw. Gedurende 2 dagen worden er spectaculaire demonstraties – niet alleen van apparatuur, maar ook van technieken – gehouden in reële werkomstandigheden. Het is dus een unieke kans om het bos in al zijn multifunctionaliteit te ontdekken, maar ook om inzicht te krijgen in de uitdagingen van het bosbeheer. Ook dat moet immers beantwoorden aan ecologische, economische en maatschappelijke behoeften, en dit tegen de achtergrond van de klimaatverandering.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken