Startpagina Libramont

Sportpaarden op Libramont: Op volle kracht vooruit!

In 2020 en 2021 was er geen Landbouwbeurs in Libramont. De gezondheidscrisis stak er immers een stokje voor. Desondanks ging het Studbook SBS de uitdaging aan in 2021 en werden de fokkers uitgenodigd om deel te nemen aan de grote fokkerijwedstrijd voor sportpaarden. Landbouwleven blikt even terug en veel vooruit…

Leestijd : 4 min

De organisatie van de Summer Breeding Show 2021 was een gewaagde onderneming. Alles diende te gebeuren in slechts enkele weken tijd, gezien de kuren van de coronapandemie. De fokkers – popelend om hun fokproducten van 2 seizoenen voor te stellen – tekenden massaal present. De wedstrijd kon rekenen op meer dan 150 sportpaarden en sportpony’s, verdeeld over de verschillende reeksen. Het was een succes en, nog meer dan anders, een heerlijk weerzien van paardenmensen die elkaar veel te lang hadden moeten missen.

Als veulens jaarlingen worden

Het fijne aan Libramont was, is en zal blijven dat men de paarden ziet evolueren van jaar tot jaar. Dit is een traditie, in de hand gewerkt door de puike organisatie en de inzet van het SBS om op de gaspedaal te drukken, zelfs in moeilijke tijden. Moeilijke en risicovolle tijden waren het zeker vorig jaar. Deze werden beloond door de fokkers met een pak meer veulengeboortes in coronatijden. Niet minder dan 50 veulens waren vorig jaar van de partij in Libramont. De hoofdmoot zeg maar!

De onvergetelijke veulenkampioene werd Belle du Mas d’Eole Z, gefokt in de springrichting (Burberry DK Z x Clover Hill xx). Indien dit veulen ondertussen niet van eigenaar veranderde, zit het er dik in dat we haar dit jaar terugzien bij de reeks jaarlingen, om ze volgend jaar te zien springen bij de 2-jarigen. Zo gaat het wel vaker in Libramont.

Veel gekeurde hengsten en premiemerries baanden zich een weg in het leven, nadat ze hun eerste wedstrijdervaring opdeden op de fokkerijwedstrijd in Libramont. Het feit dat de wedstrijden toegankelijk zijn voor paarden en pony’s van elk WBFSH-stamboek zorgt telkens weer voor een ruim en kwalitatief deelnemersveld.

Rode loper voor de veulens

Dat er ook dit jaar veel deelnemende veulens zullen zijn, staat als een paal boven water. Het Studbook SBS – steeds tuk op vernieuwing – pakt dit jaar uit met een heuse veulenbeurs.

De veulens sluiten de Summer Breeding Show af. Traditioneel een topdag, dit jaar nog versterkt door de allereerste Veulenbeurs.
De veulens sluiten de Summer Breeding Show af. Traditioneel een topdag, dit jaar nog versterkt door de allereerste Veulenbeurs. - Foto: Christine Rasir

De grote graspiste zal op zondag 31 juli van 8 tot 12 uur ter beschikking staan van SBS-geregistreerde veulens, vergezeld van de merrie. Dit zijn dus niet gespeende veulens, die in vrijheid zullen worden voorgesteld. Dit is geen wedstrijd en er hoort dus geen klassering bij. De deelname is volledig gratis, de inschrijvingen hiervoor liepen tot 22 juli (www.sbsnet.be).

Algemeen voor elke proef van de Summer Breeding Show en dit vanaf minimum 8 deelnemers per categorie, zullen er afzonderlijke klasseringen gelden voor de richtingen springen en dressuur. Alle reeksen verlopen op de vertrouwde plek op de landbouwbeurs, gelegen naast de springpiste van de Jumping de Libramont, afwisselend op de graspiste en de Havrincourt-piste.

Vrijdag 29 juli

Vanaf 10 uur treden de pony’s aan, verdeeld over 4 proeven. De hengsten en merries geboren in 2021, worden voorgesteld aan de hand en in vrijheid. Er wordt niet gesprongen.

Daarna is het de beurt aan de 2-jarige hengsten en merries. Deze paarden worden voorgesteld aan de hand en springen in vrijheid. De derde proef schotelt hetzelfde voor aan de hengsten en merries geboren in 2019. De laatste proef is gereserveerd voor de mannelijke en vrouwelijke ponyveulens van dit jaar.

Zaterdag 30 juli

Veel 2- en 3-jarigen namen reeds eerder deel aan de Summer Breeding Show. Ze evolueerden ondertussen tot prille sportpaarden en laten reeds een groot deel van hun aanleg en aanpak zien in vrijheid en op de hindernis. Om 9 uur wordt van start gegaan met de 2-jarigen, gevolgd door de 3-jarigen. Beide categorieën worden eerst voorgesteld aan de hand en springen daarna in vrijheid.

Vrijspringen in de Havrincourt-piste
Vrijspringen in de Havrincourt-piste - Foto: Christine Rasir

Zondag 31 juli

Het klapstuk van de Summer Breeding Show is voorzien voor zondag 31 juli met de jaarlingen en de veulens. In de voormiddag vanaf 9 uur is het eerst de beurt aan de mannelijke jaarlingen, gevolgd door de vrouwelijke jaargenoten. De paarden worden voorgesteld aan de hand en daarna in vrijheid (geen springen). Kort voor de middag wordt een jaarlingkampioen gekozen. Zeer zeker zal je hier veulens van vorig jaar terugzien, die zich ondertussen ontpopten tot bruisende jaarlingen.

De Summer Breeding Show 2022 wordt afgesloten door de veulens van het jaar. Eerst de hengstenveulens, daarna de merrieveulens. Ook hier wordt op het einde van de namiddag een kampioen gekozen. Deze apotheose is elk jaar opnieuw onvergetelijk, omdat een veulen blijft vertederen en aanspreken, omdat je de merrie in hand ziet en ze zelfs van dichtbij kan benaderen en omdat de jeugd gewoonweg de toekomst heeft!

Kom, kijk, vergelijk en vooral… geniet!

Corona zorgde ervoor dat de fokkerij boomde de voorbije jaren. In 2020 was de sector verlamd door de pandemie en lag het sportgebeuren gedurende vele maanden stil. Vorig jaar was er een heropleving, maar diende het publiek hoe dan ook beperkt te blijven.

Dit jaar mogen we weer voluit gaan. De fokkers zaten ondertussen niet stil en hebben hun beste merries en hengsten meer ingezet in de fokkerij. Het resultaat was vorig jaar al merkbaar in Libramont, maar zal er dit jaar des te meer zijn. Geniet dus volop van de jonge talenten die er het zand van de piste zullen omwoelen en kom kennismaken met de toekomst van onze sportpaardenfokkerij. Het is altijd ergens dat er fundamenten gelegd worden voor de uitbreiding van het toppaardenland dat België ondertussen geworden is. En de Summer Breeding Show van Libramont is daar een belangrijke bouwsteen van!

Patricia Borgenon

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken