Startpagina Libramont

Demo Forest toont een duurzaam multifunctioneel bos

Na 4 dagen op de Beurs van Libramont worden op 2 en 3 augustus duizenden bezoekers verwacht in het bos van Rossart, waar de 21ste editie van Demo Forest zal plaatsvinden. Deze grote bijeenkomst van de bosbouwsector belooft vele demonstraties en ontdekkingen voor professionals, maar ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de bosbouw.

Leestijd : 5 min

Als je een trouwe bezoeker bent, weet je dit vast nog... Elk oneven jaar duurt de Beurs van Libramont 6 dagen: 4 op het beursterrein en 2 in het bos. De recente gezondheidscrisis heeft echter alles op zijn kop gezet. Demo Forest vindt voortaan plaats om de 2 jaar tijdens de even jaren!

Zo zal de landbouwbeurs dus op 2 en 3 augustus verlengd worden in het gemeentebos van Rossart, te Bertrix. De 2 evenementen zijn verbonden door de rode draad van deze 21e editie, namelijk 'Hier begint een duurzame wereld', een thema dat ook in Libramont gehuldigd wordt.

Economische, ecologische en sociale functies

"Na 2 afgelaste edities wilden we een maatschappelijk thema aankaarten. Upstream in de houtsector leggen publieke en particuliere boseigenaren en -beheerders zich er namelijk op toe om deze natuurlijke en hernieuwbare hulpbron te exploiteren en te verwerken volgens de beginselen van duurzaam beheer. Ook downstream doet deze sector, die een belangrijke bron van werkgelegenheid vormt, onze gebieden leven: hout en onze bossen voorzien in heel wat behoeften van onze samenleving", aldus Pascal Balleux, voorzitter van de Bos- en Houtkring van Libramont Coopéralia.

De aanwezige wetenschappers, adviseurs, experts, beheerders, boomkwekers, ondernemers en andere spelers uit de bos- en milieusector zullen hun kennis en ervaring delen met betrekking tot één grote uitda-ging: samen bouwen aan een multifunctioneel en duurzamer bos waarin de economische, ecologische en sociale functies in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

160 exposanten

"Op de site van Rossart is alles in het werk gesteld om de komst van de bezoekers te vergemakkelijken en om het bos 2 dagen lang om te vormen tot een gezellige plek van vruchtbare ontmoetingen", vertellen de organisatoren, die de locatie met zorg uitgezocht en gekozen hebben.

Zo is het terrein van ongeveer 120 ha uitzonderlijk goed gelegen voor de activiteiten en de demonstraties in reële omstandigheden: een gemakkelijk parcours van 4,9 km; berijdbare wegen met steenlaag en brede, met gras bezaaide voetpaden; diverse boomsoorten (45% naaldbomen, 25% loofbomen en 30% gemengde soorten); populaties met variabele structuren (natuurlijke heraangroei, jonge aanplanten, oud hout, populaties in rijen boven elkaar, kaalgekapte percelen voor herbebossing...); een onthaalzone op vochtige grond met poelen; bewegwijzerde wandelingen; informatieborden; sites van biologisch belang… En dan is er nog een reuzegroot parkeerterrein van 11 ha.

Er zullen zo'n 160 exposanten uit verschillende domeinen langs de route staan: overheidsdiensten en organisaties uit de bos- en houtsector, bos-uitbating (kettingzaag, velmachine, boslier...), bosbouw (snoeizaag, pootmachine, bosmaaier...), boomkwekerijen (zaaigoed, jonge planten, bescherming...), vervoer en laden, klein bosbouw- en tuinbouwmaterieel, houtmaterialen (bouw, gebinte, omheiningen...), energiehout...

Het aanbod aan tentoongestelde sectoren is dus heel ruim en zou iedereen moeten aanspreken: vellen van bomen, agrobosbouw, overheidsdiensten, trekpaarden, energiehout, jagen, uitslepen, shredderen, afvoeren, verwijderen van struikgewas, water, onderwijs, milieu, houtbewerking, klievers, mulchen, smeermiddelen, houten huizen, gereedschap en toebehoren, visserij, klein en groot materieel, plantmateriaal, banden, bescherming tegen wild, gespecialiseerde pers, onderzoek & ontwikkeling, kerstbomen, mobiele zagen, diensten, vervoer, terreinwagens, bedrijfswagens... Iedereen vindt er wat hij zoekt!

Je vindt alle informatie – het programma, plattegrond en standhouders, aankoop van tickets – over deze bosbouwbeurs op de website https://www.demoforest.be/nl/ , maar hieronder al een beknopt overzicht.

Demonstraties die je zeker gezien moet hebben

Het hoogtepunt van dit bosbouwevenement zijn ongetwijfeld de demonstraties in het bos. Deze demonstraties zijn een must voor professionals, maar ook voor het grote publiek! "De bedoeling van de bosbouwdemonstraties is om de exposanten de kans te bieden om hun knowhow en materieel in reële werkomstandigheden voor te stellen. Dat is zo veel duidelijker dan in een catalogus!", benadrukt Alexandre Devolf, manager van dit grote evenement, dat uniek is in West-Europa.

Met bosbouwdemonstraties biedt men de exposanten de kans om hun knowhow en materieel in reële werkomstandigheden voor te stellen.
Met bosbouwdemonstraties biedt men de exposanten de kans om hun knowhow en materieel in reële werkomstandigheden voor te stellen. - Foto: JV

Meer dan 500 machines zal je in reële omstandigheden aan het werk kunnen zien en op de tentoonstelling kunnen bewonderen. De dynamische demonstraties zullen plaatsvinden op 20 ha aan werkterreinen (versnipperen, planten, snoeien, kappen, uitslepen, zagen...). Er moet maar liefst 1.000 m3 hout geëxploiteerd worden. Dit jaar is er langs het parcours ook een demonstratieterrein voor manuele en gemechaniseerde houthak.

Een innovatieparcours en... 2 kampioenschappen

Het innovatieparcours, dat het licht zag tijdens de editie van 2019, is dit jaar terug. Het toont een reeks innovaties die de organisatoren selecteerden met de steun van het Franse technische instituut FCBA (dat zich bezighoudt met het bos, cellulose, houtbouw en meubelen). Het geselecteerde materieel zal tijdens de 2 dagen van het evenement gedemonstreerd worden. Het is gemakkelijk te herkennen aan een informatiebord dat zich op elke stand bevindt.

Er worden ook 2 kampioenschappen georganiseerd: de internationale wedstrijd met werkpaarden en de nationale meeting van boomverzorgers in duo’s.

De eerste richt de schijnwerpers op het werk van paarden in het bos (uitslepen, schoffelen tussen kerstbomen en sleepproef), in de land-/tuinbouw en in een stedelijke omgeving (hanteerbaarheid met een lamoen).

Tijdens het tweede kampioenschap nemen professionals het tegen elkaar op in verschillende proeven: kennis van de boom, voorbereiden van een werkterrein, bewegen in de boom, redden van een klimmer in moeilijkheden en een kapsimulatie door ontmanteling.

Langs het bosbouwparcours vind je ook animatie en educatieve stands die gericht zijn op particulieren en gezinnen, om in te spelen op hun nieuwsgierigheid en op hun verlangen om meer te weten te komen over de vele facetten van het bos en de houtsector.

Twee lezingen/debatten

Naast de animatie, initiatieworkshops, tentoonstellingen en statische of dynamische demonstraties van machines en uitrusting staan er ook 2 lezingen/debatten over actuele onderwerpen op het programma. Die zullen plaatsvinden in het meeting point met een identiek verloop: 20 minuten uiteenzettingen, 10 minuten getuigenissen en 30 minuten bespreking en debat.

Op dinsdag 2 augustus om 11.30 uur luidt het thema: 'Hoe kunnen onze bossen afgestemd worden op de klimaatverandering dankzij nieuwe soorten en herkomsten?'. Op het programma: de kunstmatige migratie van soorten en herkomsten, door Brigitte Musch (Office national des forêts – Frankrijk); zaad: genetische biodiversiteit die onzichtbaar, maar essentieel is om de risico's in verband met de klimaatverandering te beperken, getuigenis van Alain Servais (Comptoir à graines – Département de la Nature et des Forêts); en getuigenissen van Édith Jourdan en Marc Gailly, eigenaars van de gelijknamige boomkwekerijen.

Op woensdag 3 augustus om 14 uur heeft de lezing als onderwerp 'Hoe kan hardhout uit Wallonië lokaal gevaloriseerd worden?' Op het programma: ontwikkeling van de valorisatie van lokaal hardhout: enkele Waalse initiatieven, door François Deneufbourg (Office économique wallon du bois); getuigenissen van Maxime Léonet en Martial Camps, respectievelijk burgemeester van Daverdisse en bestuurder van de zagerij MDN Industries (Morville).

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken