Zonnebloemolie massaal vervangen door koolzaadolie

Voedingsbedrijven hebben het ingrediënt zonnebloemolie massaal vervangen door koolzaadolie.
Voedingsbedrijven hebben het ingrediënt zonnebloemolie massaal vervangen door koolzaadolie. - Foto: LBL

Bedrijven die konden, hebben ook hun etikettering aangepast, maar dat is zeker nog niet bij elk bedrijf het geval. De FOD Economie heeft sinds 3 mei een uitzonderingsprocedure voorzien voor zonnebloemolie, die geldt voor 6 maanden. Bedrijven mogen hun producten blijven verkopen zonder het etiket aan te passen, op voorwaarde dat ze de klant op een alternatieve manier informeren (over de vervanging van zonnebloemolie, red.). De voedingsbedrijven moeten ook aangifte doen bij de FOD Economie via een speciaal platform.

De uitzonderingsmaatregel zal "heel waarschijnlijk" verlengd worden na 3 november. Er zijn dan wel positieve signalen over de zonnebloemoogst in Europa, het conflict in Oekraïne blijft nog altijd duren.

Nog uitzonderingsprocedures

De FOD Economie sluit bovendien niet uit dat er nog uitzonderingsprocedures zullen komen voor andere producten. "We zien signalen in Duitsland en Nederland over een tekort aan maïszetmeel. En we maken ons ook zorgen over rood fruit, dat voor 80% uit Oekraïne komt", verklaarde Henk De Pauw van de FOD Economie.

Taskforce

Federaal landbouwminister David Clarinval verwees naar de werking van de taskforce Oekraïne. Die werd na de Russische invasie eind februari opgericht, waarbij de verschillende actoren uit de voedingsketen (producenten, verwerkers, distributie) samengebracht werden. De taskforce formuleerde een reeks steunmaatregelen. "Ik denk niet dat die het allemaal zullen halen, we moeten redelijk blijven", zei minister Clarinval zaterdag. "Maar ik ben optimistisch en denk dat sommige wel zullen goedgekeurd worden. Er zijn trouwens al maatregelen genomen, bijvoorbeeld op het vlak van energie."

Belga-MV

Meest recent

Meest recent