Startpagina Akkerbouw

Leuvens samenwerkingsverband zoekt eiwitdiversiteit in voedsel

Landbouwcoöperatie Kortom Leuven en retailer Content slaan de handen in elkaar en geven daarmee geven het startschot van het project ‘Een boon voor Leuven’. Met de steun van Boerenbond en ILVO gaan ze nieuwe voedingsproducten en recepten ontwikkelen die bijdragen aan de realisatie van de Vlaamse eiwitstrategie. Tegelijk creëert dit nieuwe mogelijkheden voor lokale landbouwers die willen inzetten op duurzame en klimaat adaptieve teelten.

Leestijd : 3 min

De verenigde projectpartners zullen zich de volgende 2 jaar inzetten om een ecologisch en economisch duurzame eiwitketen te ontwikkelen in het Leuvense. Boerenbond consulent Nele Lauwers licht het onderliggende concept van het initiatief toe: “De keten wordt opgezet vanuit een hands-on mentaliteit. De uitdaging zit vooral in het opbouwen van een verwerkingsketen tussen het product dat van het veld komt en het voedingsproduct dat uiteindelijk bij de consument belandt. Omdat die keten voor kleinere volumes van lokale landbouwers ontbreekt, willen we dat met dit project vormgeven. Daarom zijn we op zoek naar verwerkers die samen zo’n keten willen realiseren.”

“Samen met landbouwers uit de streek wordt kennis opgedaan over de teelt van eiwitrijke gewassen zoals veldbonen, gele erwt en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver. Daarna wordt gekeken naar concrete verwerkingsmogelijkheden.”, vult Elien De Rooze van ILVO aan. “Via een tweedaagse makeathon worden multidisciplinaire studententeams uitgedaagd om nieuwe recepturen op basis van eiwitrijke gewassen te ontwikkelen”, vervolledigt collega Nathalie Bernaert. “Eens duidelijk is wat het aanbod zoal te bieden heeft, worden de gemaakte producten gemarket en wordt ook de vraag ernaar in kaart gebracht. Zo worden lokale handelaars, boeren, verwerkers en consumenten uiteindelijk verenigd in een nieuwe waardeketen die bijdraagt aan de verduurzaming van ons voedsel.”

Handelaars en coöperaties ondersteunen

Sara Vander Auwera, uitbaatster van verpakkingsvrije winkel Content, bevestigt dat deze aanpak voor haar als handelaar nieuwe mogelijkheden biedt. “Onder andere havermout is erg populair bij ons publiek. We zouden daarom graag de haver afnemen van lokale producenten, maar hebben tot vandaag helaas geen landbouwers in de buurt gevonden die het voor ons kunnen produceren. We zien dit dankzij dit project graag veranderen!”.

Michael Moulaert, coördinator van de korte keten coöperatie Kortom Leuven, knikt instemmend. “De interesse in de markt en bij onze afnemers is al aanwezig, dus met de boeren van onze coöperatie hebben we zeker zin om hier onze rol in op te nemen. Het gaat immers niet alleen om produceren en verkopen, maar ook over het verbinden van producent en handelaar en het gezamenlijk naar de markt brengen van onze producten. Wij willen graag die lokale schakel zijn tussen productie en consumptie.”

Boeren brengen diversiteit in voedsel, veld en verdienmodel

Door de handen in elkaar te slaan zorgen de projectpartners dus voor innovatie op verschillende domeinen en vormen ze een voorbeeld voor andere regio’s. Door een samenwerkingsverband en actieve keten aan te bieden, wordt de brug voor landbouwers verkleind om deze gewassen, die ook positief bijdragen tot het bewaken van de biodiversiteit in het veld, te gaan telen. “Als voedselproducent vinden we het natuurlijk belangrijk dat wat we op de markt brengen bijdraagt aan eco-thema's zoals biodiversiteit en zuiver water, maar op het einde van de dag moet er voor ons ook nog wel brood op de plank liggen”, zegt landbouwer Dries Janssens. “Dankzij dit project kunnen we op een veilige manier experimenteren met alternatieve gewassen en bekijken of deze voor diversiteit in onze producten én in ons eigen inkomen kunnen zorgen. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een win-win situatie die zowel voor boer als klimaat positief uitdraait.”

Meer info

Meer info over het project ‘Een boon voor Leuven’: https://www.boerenbond.be/projecten/Een-boon-voor-Leuven.

Boerenbond

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken