Startpagina Bieten

Bladziekten blijven aanwezig in bietenvelden

Het Bieteninstituut meldt na waarnemingen vorige week; dat bladziekten aanwezig blijven in bietenpercelen.

Leestijd : 1 min

Na de fungicidebehandeling meer dan 2 weken geleden werd nu in veel velden terug een waarneming uitgevoerd. In het totaal werden 59 velden waargenomen waarvan 34% de drempel voor roest hebben overschreden en 31% de drempel voor Cercospora. De drempel voor witziekte werd in 16% van de velden overschreden. Ramularia werd niet waargenomen.

De behandelingsdrempel voor Cercospora of Ramularia ligt op 20% aangetaste bladeren. Voor witziekte of roest ligt deze op 30% aangetaste bladeren.

Waarnemingen hervatten

Als u al een behandeling hebt uitgevoerd, is het belangrijk 3 weken na de bespuiting de waarnemingen te hervatten aangezien de nawerking van het gespoten product ten einde loopt. Bij de observaties worden de levende vlekken en puistjes in rekening gebracht. Voor Cercospora betekent dit vlekken met zwarte puntjes met daarop wit pluis afkomstig van de sporen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Betaseed wil meer doen dan alleen zaden leveren

Bieten Net voor het jaareinde van 2023 stond Nele Bonte, technisch adviseur Betaseed, met de vakpers stil bij de actualiteiten in de suikerbietteelt en bij de innovaties die Betaseed het komende jaar te presenteren heeft.
Meer artikelen bekijken