Startpagina Bieten

Bladziekten blijven aanwezig in bietenvelden

Het Bieteninstituut meldt na waarnemingen vorige week; dat bladziekten aanwezig blijven in bietenpercelen.

Leestijd : 1 min

Na de fungicidebehandeling meer dan 2 weken geleden werd nu in veel velden terug een waarneming uitgevoerd. In het totaal werden 59 velden waargenomen waarvan 34% de drempel voor roest hebben overschreden en 31% de drempel voor Cercospora. De drempel voor witziekte werd in 16% van de velden overschreden. Ramularia werd niet waargenomen.

De behandelingsdrempel voor Cercospora of Ramularia ligt op 20% aangetaste bladeren. Voor witziekte of roest ligt deze op 30% aangetaste bladeren.

Waarnemingen hervatten

Als u al een behandeling hebt uitgevoerd, is het belangrijk 3 weken na de bespuiting de waarnemingen te hervatten aangezien de nawerking van het gespoten product ten einde loopt. Bij de observaties worden de levende vlekken en puistjes in rekening gebracht. Voor Cercospora betekent dit vlekken met zwarte puntjes met daarop wit pluis afkomstig van de sporen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Van op het veld tot in de fabriek de impact op het milieu verkleinen

Bieten De bieten- en suikersector denkt niet alleen na over economische kwesties, maar ook over zijn impact op het milieu. Zowel op het veld als in de fabriek zijn al veel inspanningen geleverd, maar die moeten gevolgd worden door verdere maatregelen om aan de verwachtingen van de samenleving en de politiek te voldoen. Van de wortel tot het suikerklontje zullen alle actoren de handen ineen moeten slaan, om ervoor te zorgen dat de praktijken van de toekomst goed scoren op het vlak van ecologische duurzaamheid.
Meer artikelen bekijken