Startpagina Droogte

Zomer 2022 was uiterst droog, warm en zonnig

Afgelopen meteorologische zomer was zeer droog, warm en zonnig. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI. We beleefden in ons land de warmste augustus ooit sinds het begin van de waarnemingen. Het was ook de op één na droogste augustus.

Leestijd : 2 min

De iets nattere junimaand kon niet voorkomen dat deze zomer de droogste van de huidige referentieperiode (gestart in 1991) was. In totaal viel er in Ukkel slechts 110,6 mm neerslag. Het vorige record dateerde nog maar van 2018. Toen viel er 134,7 mm neerslag.

Wanneer we naar de volledige reeks kijken (metingen sinds 1833), zien we dat deze zomer op de negende plaats van droogste zomers staat. De lage neerslaghoeveelheid van de periode juli-augustus 2022 zorgde wel voor een absoluut record: 23,0 mm. Nog nooit viel er zo weinig neerslag tijdens deze 2 maanden. Het vorige record dateerde al van 1921.

Warmer dan normaal

Door de zeer warme maand augustus, was de zomer van 2022 gemiddeld genomen ook heel wat warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg in Ukkel 19,6° Celsius. Het absolute record blijft staan op 19,9°C (2018). Met een waarde van 24,7° Celsius, was de gemiddelde maximumtemperatuur een evenaring van het record van de huidige referentieperiode. Deze waarde werd ook geregistreerd in 2018.

Wanneer gekeken wordt naar de volledige reeks sinds 1892, is er één warmere zomer: in 1976 bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur 24,8°C.

Tijdens deze zomer werd van 9 tot en met 16 augustus één officiële hittegolf geregistreerd in Ukkel. Daarnaast waren er verschillende periodes van intense hitte. In ons land werd de hoogste temperatuur op 19 juli gemeten: 40,0°C in Kapelle-op-den-Bos.

Veel zon

Naast de warmte en de droogte was er ook heel veel zon. De 3 zomermaanden waren in Ukkel allemaal zonniger dan gemiddeld. De zomer in zijn totaal was veruit de zonnigste zomer van de huidige referentieperiode: 779 uur en 11 minuten. Het vorige record dateerde van 2003 (739 uur 48 minuten). De zon scheen de afgelopen zomer elke dag wel even in Ukkel, zodat we voor de derde keer sinds 1981 geen enkele dag met een betrokken hemel konden noteren. De vorige zonnigste zomers waren deze van 2009 en 2020.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken