Startpagina Actueel

Europa evalueert steun voor fruit en melk op school

Honderden leerlingen van scholen in onder meer Roeselare, Oudenaarde en Sint-Truiden konden op 1 september hun tanden zetten in een biologische appel met het logo van het Europese Parlement. Europa evalueert het steunprogramma voor fruit, groenten en melk als tussendoortjes op scholen.

Leestijd : 3 min

Het huidige programma ‘Fruit, groenten en melk op school’ eindigt in 2023 en nu moet er besloten worden of en hoe het verdergezet zal worden. In het Europese Parlement is het debat over de toekomst van het programma gestart. Er komt een evaluatie van de nationale programma’s en eventueel zal er bijgestuurd worden. Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella (PS) moet het dossier door het parlement loodsen.

Beginnend met melk in de jaren ‘70 heeft Europa een lange geschiedenis in het leveren van landbouwproducten aan schoolkinderen. Zo wil Europa ervoor zorgen dat aan de voedingsbehoeften van kinderen wordt voldaan en dat gezonde eetgewoonten en levensstijlen gepromoot worden. Het programma dat nu ter evaluatie voorligt, startte in 2017.

De leerlingen kregen op 1 september behalve een appel ook aardbeienzaadjes om thuis mee aan de slag te gaan. Europarlementsleden Tom Vandenkendelaere en Cindy Franssen (CD&V) en Hilde Vautmans (open VLD) waren aanwezig bij het uitdelen van het fruit. Zij hopen dat het Europese programma voor fruit en groenten verlengd kan worden.

In Europa werden tot dusver 240.000 ton aan fruit en groenten en 580.000.000 liter melk via dit programma uitgedeeld. In België werden elk schooljaar gemiddeld 420.000 kinderen bereikt en in gans Europa zowat 20 miljoen. Het Europese budget bedraagt jaarlijks 250 miljoen euro voor dit programma. België ontvangt ongeveer 5 miljoen euro uit deze enveloppe. Daarvan gaat bijna 3 miljoen euro naar Vlaanderen. “Voor Vlaanderen betekende dit in het schooljaar 2019 – 2020 ongeveer 448.000 kg fruit en groenten en 132.000 liter melk in meer dan 1.200 scholen of voor ongeveer 252.000 leerlingen”, berekende Hilde Vautmans.

“Een stuk fruit tijdens de speeltijd is lang niet voor alle kinderen het logische tussendoortje. Dat zou het nochtans moeten zijn: lekker, gezond en bovendien van hier! Daarom investeert Europa jaar na jaar in de promotie ervan, bij ons via VLAM. De gezondheid van onze kinderen blijft belangrijk, ook in moeilijke tijden zoals nu met stijgende prijzen voor voedsel en energie”, steltEuroparlementslid Tom Vandenkendelaere, lid van de Landbouwcommissie.

“Dit Europese programma helpt om kinderen goede voedingsgewoontes aan te leren. Het is bovendien een heel sociale maatregel en het steunt de korte keten. We willen voor de scholen de administratieve drempels om deel te nemen nog verlagen door alles beter te faciliteren”, geeft Cindy Franssen nog mee.

Onderzoek door het Europese Parlement naar de effectiviteit van het huidige programma toont dat, ondanks een aanzienlijke mate van flexibiliteit bij de implementatie op nationaal niveau, de deelnemende scholen en leveranciers met veel administratieve rompslomp te maken hebben. Dit vermindert de doeltreffendheid van het programma. Het onderzoek maakt ook het belang dat scholen aan dit programma hechten duidelijk. “Het toont ook aan dat het programma best, op Europees vlak, verdergezet wordt”, zeggen Vandenkendelaere en Franssen.

Verder gaf de Europese Commissie reeds in haar Farm to Fork-strategie aan dat de bijdrage van het programma aan de consumptie van duurzaam voedsel vergroot moet worden.

In Vlaanderen kunnen basisscholen gebruikmaken van het programma ‘Oog voor lekkers’ om gedurende 20 weken 1 dag per week (biologisch) fruit of groente of tot maximum 3 porties melk per week aan te bieden aan hun leerlingen. Voor de secundaire scholen heeft de Vlaamse overheid het programma ‘Snack & Chill’. Dit project wil helpen om gezonde snacks in een gezellig kader aan te bieden. Scholen kunnen zich inschrijven tot 31 oktober 2022. Als er meer vraag is dan het aanbod toelaat, krijgen scholen van het buitengewoon onderwijs voorrang. Deze scholen kunnen bovendien 30 weken porties fruit of melk aanbieden. In Wallonië kunnen enkel lagere scholen een beroep doen op het Europese programma voor fruit, groenten en melk op school.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken