Startpagina Actueel

Hoogstraatse actievoerders halen mogelijk hun slag thuis in PAS-dossier

Het schepencollege van Hoogstraten gaf deze zomer een voorwaardelijk gunstig PAS-advies. De agrovoedingssector protesteerde hier massaal tegen tijdens de recente zitting van de gemeenteraad. Dit blijkt effect te hebben. De meerderheidspartij wil het advies dan toch intrekken...

Leestijd : 2 min

Op 29 augustus kwamen heel wat actievoerders samen in het centrum van Hoogstraten. Hoogstraten – nochtans een echte land- en tuinbouwgemeente met ook een landbouwschool en de belangrijke Coöperatie Hoogstraten – gaf namelijk als enige noordelijke gemeente een gunstig advies aan het lopende PAS- en MER-onderzoek.

De massaal opgekomen misnoegde actievoerders vroegen aan de gemeenteraad om dit voorwaardelijk positief PAS-advies terug te trekken. Na de bijeenkomst bleef men echter bij het bestaande standpunt. Burgemeester van Aperen (Hoogstraten Leeft) beloofde de protesterende boeren evenwel dat hij het dossier zou herbekijken binnen het college aangezien de gemeenteraad niet het juiste forum was.

Intrekking advies

Een week later neemt de meerderheidspartij Hoogstraten Leeft een duidelijker standpunt in. Volgens een persbericht dat vandaag, 5 september, door de partij verspreid werd, moét het voorwaardelijk PAS-advies van 28 juli dan toch ingetrokken worden. “Dit duidelijke standpunt zal bekrachtigd worden binnen het college van burgemeester en schepenen. Hiermee geeft de stad Hoogstraten niet langer een voorwaardelijk gunstig advies aan het stikstofplan van de Vlaamse regering.”

Hiermee gaat men lijnrecht in tegen het standpunt van coalitiepartner N-VA. Op een volgend college zal het punt terug besproken worden, maar zelfs bij tegenstemmen van N-VA zal er toch beslist worden om het advies in te trekken, zo klinkt het. Hoogstraten Leeft hoopt hiermee een duidelijk en krachtig signaal te geven aan de landbouwsector. Men hoopt dat zo de rust en sereniteit weerkeert in de stad.

Afwachten wat N-VA hiervan vindt... vanavond volgt een overleg tussen beide partijen.

AV

Lees ook in Actueel

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken