Startpagina Bedrijfsnieuws

Vernieuwing bij Quadrant- en Variant-persen van Claas

In een vorig artikel belichten we de vernieuwingen bij de Lexion- maaidorsers. Nu staan we stil bij de vernieuwingen op de grootpakpersen van Claas en op de nieuwe rondebalenpers Variant 500-serie.

Leestijd : 2 min

Ook bij haar Quadrant-grootpakpersenserie en meer bepaald bij model 5200 en 5300, zorgt Claas voor vernieuwing vanaf modeljaar 2023. Voornoemde modellen krijgen een hydraulische aandrijving mee voor de opraper en het Power Feeding System (PFS). De snelheid van dit laatste kan afgesteld worden op de werkomstandigheden. Nog nieuw is dat de loopwielen van de opraper automatisch, hydraulisch in en uit het werk gezet worden naargelang het heffen of dalen van de pick-up. Door het wegklappen van deze loopwielen vermindert de transportbreedte.

Vliegwiel

De massa van het vliegwiel van de Quadrant 5200 en 5300 neemt toe bij persen van modeljaar 2023. Dit helpt om de belastingpieken bij onregelmatig gevormde zwaden op te vangen. Het vliegwiel kreeg een nieuw ontwerp met ander design van de spaken mee, waardoor de inertie toeneemt.

Om de aandrijflijn te beschermen tegen overbelasting in extreme situaties, kan nu een slipkoppeling besteld worden in plaats van de traditionele breekboutbeveiliging.

Müthing-strohakselaar

Een strohakselaar voor de opraper was reeds leverbaar voor de Quadrant-grootpakpers. Nieuw is dat dit nu af fabriek mogelijk is. Hiervoor wordt een strohakselaar van de Duitse fabrikant Müthing gebruikt.

Deze techniek biedt volgens Claas meerdere voordelen. Zo zijn er geen lange strostengels meer ,aangezien het stro gehakseld is en niet gesneden. De gewenste haksellengte kan ingesteld worden. Dit stoffige werk dat veel vermogen vereist, wordt nu op het veld uitgevoerd en niet in de stal. Claas geeft aan dat er een toenemende vraag is naar strohakselaars voor grootpakpersen. Dit stro is in de stal veel beter te verdelen. Vooral de pluimveesector vraagt hiernaar.

De strohakselaar kan via een wielstel snel gedemonteerd worden van de grootpakpers, waardoor deze een breed inzetveld kent. Volledigheidshalve kunnen we nog meegeven dat er voor de Quadrant 5200 en 5300 een nieuwe gereedschapskist , watertank en opslagkist voorzien zijn.

De Variant 500 is een nieuwe rondebalenpers met vaste kamer bij Claas.
De Variant 500 is een nieuwe rondebalenpers met vaste kamer bij Claas. - Foto: Claas

Variant 500

Volgend jaar is bij Claas de Variant 500- serie variabele rondebalenpers beschikbaar in 6 modellen. Deze vervangen de huidige 400-serie. De 2 kleinste modellen maken balen met een diameter van 90 cm tot 1,60 m. De grotere modellen maken balen tot 1,80 m.

Een focuspunt bij de ontwikkeling van deze nieuwe serie rondebalenpersen was een nieuw perscontrolesysteem. Fysiek uit het zich in 2 armen die de spanning meten en die aan een hydraulische controleblok gekoppeld zijn. Bijhorende software maakt het plaatje compleet. Het resultaat is dat de balen zowel qua vorm als qua persdichtheid goed gevormd zijn.

Een andere vernieuwing is de plaatsing van de rol met het bindnet. Deze situeert zich 25 cm lager, zodat een nieuwe rol makkelijker aan te brengen is vanop vloerhoogte. In optie is ook nog een touwbinding leverbaar.

Claas heeft ook aandacht gehad voor de bodem bij de ontwikkeling van de nieuwe Variant 500-serie. Diverse bandenmaten zijn nu mogelijk tot de maatvoering 560/45-22,5. Deze band heeft een diameter van 1,05 m. Dit werd mogelijk dankzij het nieuwe chassisontwerp van de pers.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken