Startpagina Actueel

Poetin wil graanovereenkomst met Erdogan herbekijken

Volgens het Kremlin wil de Russische president Vladimir Poetin met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan opnieuw rond de tafel gaan zitten over de gecontesteerde graanovereenkomst die Oekraïne toelaat graan te exporteren.

Leestijd : 2 min

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov: “Het opnieuw onderhandelen van de Istanboel-overeenkomst is noodzakelijk. Een gesprek tussen Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan wordt al voorbereid. Deze discussie had al lang moeten plaatsvinden.” Hij voegde er nog aan toe dat deze gepland was in de marge van een top van de Shanghai Cooperation Organization op 15 en 16 september in Samarkand, Oezbekistan.

Onzekerheid over bestaande pact

Deze overeenkomst, die op 22 juli in Istanboel werd gesloten, maakte het mogelijk om de Oekraïense export van tarwe en maïs, die tot dan toe werd belemmerd door het Russische militaire offensief, te deblokkeren, wat de bezorgdheid van importerende landen en de angst voor een voedselcrisis wekte.

Maar Rusland zegt dat zijn eigen export van voedsel en kunstmest nog steeds te lijden heeft onder westerse sancties tegen Moskou vanwege zijn militaire interventie. Het beschuldigt Europese landen ook van het monopoliseren van de meerderheid van de granen die uit Oekraïne worden geëxporteerd. Deze kritiek van het Kremlin werpt een waas van onzekerheid over de toekomst van dit pact dat werd gesloten voor een hernieuwbare periode van 4 maanden.

Woensdag 7 september had Vladimir Poetin verklaard dat de Oekraïense export vooral naar Europa ging en niet naar de arme landen. “Leugens”, aldus Kiev. Daarenboven beschuldigt Moskou het Westen ervan zijn eigen export te belemmeren vanwege de sancties die, ook al zijn ze niet direct gericht op Russische landbouwproducten, de financiële en logistieke ketens verstoren. “Het is noodzakelijk om de situatie met betrekking tot de toegang van Russische producten tot internationale markten te deblokkeren. Deze kwestie is nog steeds niet opgelost”, hekelde Peskov op 9 september.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken