Startpagina Varkens

Ben jij al in geschreven voor de vierde Pig Rentability Day?

Voor varkenshouders wordt het stilaan uitkijken naar de vierde Pig Rentability Day. Binnen minder dan een maand – op 14 oktober – strijkt dit niet te missen event met als thema ‘Samen vooruit. Varkenssector in transitie’ neer in de Hippologia in Waregem. Ben jij al ingeschreven?

Leestijd : 4 min

De Pig Rentability Day (PRD) is een gezamenlijk initiatief van 14 bedrijven, actief in toelevering van de varkenshouderij. Voor deze vierde editie zijn dit Denkavit, DLV, ForFarmers, AgroLogic, Cid Lines, Hypor, Ceva, Merko, Debra Group, Duynie Feed, Elindus, VSI, ING en ook jouw krant Landbouwleven.

Samen vooruit

De PRD-partners kozen ‘Samen vooruit. Varkenssector in transitie’ als centraal thema voor deze najaarseditie van het event. De organisatoren willen immers aantonen dat transitie ook kansen met zich mee kan brengen. Net als bij de voorgaande succesvolle edities wordt daarom de kaart getrokken van een informatieve namiddag, gevolgd door een gezellig samenzijn.

Er werd daarom een mooi programma met interessante externe sprekers uitgewerkt.

Leren van... de tomatensector

De vreemde eend in de bijt tijdens deze PRD zal zeker het tomatenbedrijf Den Berk - Délice zijn. In tijden van crisis valt namelijk wel wat te leren van andere sectoren. Dit prominent Kempens bedrijf ontstond na een minder gunstige periode in de tomatensector.

Luc Beirinckx, Hans van Gool, Paul van de Mierop en Koen Lauwerysen kwamen begin jaren 90 met elkaar in contact via een studieclub in de Noorderkempen, waar ze indertijd allemaal een tuinbouwbedrijf runden. Ze hadden alle 4 dezelfde passie en dezelfde visie, namelijk het tomatenassortiment verbeteren en vernieuwen. Door het delen van bedrijfscijfers leerden ze van elkaar en zo groeiden ze ook naar elkaar toe.

Er ontstond een nauwe samenwerking. Sinds 2014 werken de 4 ambitieuze tomatentelers onder de gezamenlijke vlag Den Berk – Délice. Ze leggen zich toe op de productie van kwaliteitsvolle smaaktomaatjes en kerstrostomaten. Het werd een succesverhaal. Hun expertise bracht hen tot een topniveau binnen hun sector. De teeltoppervlakte groeide naar 50 ha. De samenwerking gaf de mogelijkheid om op te schalen en om een unieke positie op de markt op te bouwen. Hun relaas is een boeiend verhaal, waar iedereen – ook varkens – houders, van kan leren.

Data delen of niet?

Marc Cox van de firma Agrisyst is specialist in dataverwerking in de wereldwijde varkenshouderij. Zonder een blad voor de mond te nemen en met open vizier zal hij zijn visie op kansen en voorwaarden voor de moderne varkenshouderij in Vlaanderen schetsen.

Hij zal de aanwezigen laten stilstaan bij hun toekomstige keuzes. Produceer ik voor de wereldmarkt of onderscheid ik me van de rest van de markt? Kies ik voor collectivisme of individualisme?

Cox zal ook bekijken welke mogelijkheden er bestaan om samen te werken en hoe transparant je dan moet/kunt zijn naar de andere schakels in de keten. Welke data deel je met elkaar? En krijgt bij samenwerking ook iedere schakel een correct deel van de marge? Door de vele vragen en duiding zorgt hij voor zelfreflectie en onderbouwde toekomstkeuzes.

Vleessector in transitie

Net als bij de vorige editie van de PRD – 4 jaar geleden – zal Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev, de federatie van het Belgisch vlees, een boeiend overzicht geven van de huidige markt voor varkensvlees. Sinds 2018 is er immers heel wat veranderd in de varkenssector en in de bijhorende internationale markt. Ons land kreeg in september 2018 bijvoorbeeld te maken met Afrikaanse varkenspest (AVP). Het had een immense impact op de varkenshandel en dus op de prijzen. Hoewel de handelsbeperkingen voor ons land intussen ook al bijna 2 jaar zijn opgeheven, blijft AVP nazinderen op de export van ons varkensvlees. Daarnaast speelt de aanwezigheid van AVP in andere Europese landen ook nog een rol. Sinds de vorige PRD zijn de bewegingen in de vleesmarkt ook helemaal veranderd. Zo koopt China bijvoorbeeld minder vlees van de EU. Michael Gore zal ook de impact van enkele Europese thema’s, zoals castratie en het stikstofdossier belichten. Vooral dit laatste zal onze binnenlandse markt beïnvloeden. Niet alleen het aantal varkens(houders) zal dalen, ook de slachthuizen en de vleesindustrie zullen moeten herorganiseren.

Als gastvrouw van de dag zal VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere de sprekers telkens introduceren. En als afsluiter van de namiddag zal de gerenommeerd poppenspeler Armand Schreurs op een ludieke manier terugblikken op deze presentaties. Dat is ongetwijfeld pret verzekerd, want hij kijkt er nu al naar uit om even ‘het varken uit te hangen’.

Schrijf nu in!

Last but not least volgt na dit informatieve deel een gezellig samenzijn onder collega’s. De organisatoren bieden immers, net als bij de vorige edities van de PRD, een receptie en een walking dinner aan de aanwezigen aan.

Het wordt dus een namiddag en avond om niet te missen! Schrijf dus nu in – samen met je partner – op de website www.pigrd.be. Dit kan gratis, maar let wel... elke persoon moet zich apart aanmelden.

Afspraak dus op 14 oktober vanaf 14 uur in de HippoLoggia in Waregem.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken