Startpagina Actueel

VLM wijst op financiële en technische ondersteuning voor wolfwerende omheiningen

Sinds enkele weken zorgen wolven opnieuw voor schadegevallen bij veehouders. “Dit is geen toeval. Net als in de voorbije jaren zien we rond deze periode een piek in de meldingen”, zo meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in een persbericht. Voor landbouwers is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar om hun dieren tegen dergelijke aanvallen te beschermen. VLM geeft een overzicht.

Leestijd : 2 min

Het najaar is de periode waarin de wolvenwelpen veel voedsel nodig hebben, maar nog niet zelf mee kunnen jagen. De volwassen wolven zullen daardoor sneller gemakkelijke prooien zoals onbeschermd vee aanvallen. Ook groter vee, zoals vaarzen, hebben in deze periode een hoger risico om aangevallen te worden.

Sinds enkele weken zorgen wolven opnieuw voor schadegevallen bij veehouders. VLM wijst op ondersteuningsmogelijkheden.
Sinds enkele weken zorgen wolven opnieuw voor schadegevallen bij veehouders. VLM wijst op ondersteuningsmogelijkheden. - Foto: ANB

Preventie werkt

De lokale veehouders binnen de risicozone, en vooral in de directe buurt van het wolventerritorium, zijn bekommerd. Toch benadrukt VLM dat alle schadegevallen die tot op heden werden vastgesteld zich voordeden op weides die niet afgebakend werden met wolfwerende omheiningen. Zoals ook in het buitenland kan vastgesteld worden, blijkt preventie dus zeer effectief.

Financiële en technische ondersteuning

VLM doet daarom een oproep aan de veehouders om hun dieren op die manier te beschermen. Zowel voor professionele als particuliere veehouders is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar.

Er werd enkele maanden geleden een nieuwe, uitvoerige folder opgemaakt door het Agentschap voor Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team met alle nuttige informatie.

Daarnaast werd er eveneens een instructievideo ontwikkeld.

Het Wolf Fencing Team ondersteunt gratis alle vragen van veehouders met betrekking tot het realiseren van wolfwerende omheiningen en komt ook ter plaatse (voor advies en/of plaatsing). Hou er wel rekening mee dat er ondertussen een wachttijd geldt door de vele aanvragen.

Doe beroep op een bedrijfsplanner van de VLM

Om de professionele rundvee- en paardenhouders op korte termijn te kunnen ondersteunen, is het voor veehouders van Peer, Meeuwen, Hechtel-Eksel en Helchteren ook mogelijk om beroep te doen op een bedrijfsplanner van de VLM. Zij komen ter plaatse om advies te geven over het wolfwerend maken van de omheining en welke ondersteuning daarvoor beschikbaar is.

Heb je graag ondersteuning van een bedrijfsplanner VLM? Geef een seintje via beheerovereenkomsten.oost@vlm.be

Indien je nog meer informatie zoekt over deze problematiek kun je dit mogelijk vinden in onderstaande weblinks:

Algemene informatie over wolf: https://www.natuurenbos.be/wolven

Informatie over schade en preventie: https://www.natuurenbos.be/wolf/schade

Infobrochure: https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/brochure_je_dieren_beschermen_tegen_de_wolf.pdf

Instructievideo: https://www.youtube.com/watch?v=POSaLUnLoVw&t=3s

Subsidiereglement agentschap voor Natuur en Bos: https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/reglement_subsidie_voor_wolfwerende_maatregelen_01_06_22.pdf

VLIF-steun departement Landbouw & Visserij: https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/vlif-steun/niet-productieve-investeringssteun

Graag ondersteuning van het Wolf Fencing Team? Doe een aanvraag via https://www.wolffencing.be/

Graag ondersteuning van een bedrijfsplanner VLM? Geef een seintje via beheerovereenkomsten.oost@vlm.be

VLM/AV

Lees ook in Actueel

Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Granen Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
Meer artikelen bekijken