Startpagina Veeteelt

Wees waakzaam voor eikelintoxicatie bij je dieren!

Runderen gaan, zeker bij beperkt aanbod aan gras of andere voedermiddelen, ook eikels eten. Opgelet dus bij weiden nabij eiken. Eikels zijn immers giftig voor sommige diersoorten.

Leestijd : 1 min

Droge en warme zomers zoals de voorbije zomer verhogen het risico op eikelintoxicatie bij runderen, kleine herkauwers en paarden. Door de droogte vallen grote aantallen (onrijpe) eikels van de bomen en komen door wind en storm mogelijk in de weides terecht. Bovendien is door de extreme droogte het grasaanbod klein. Wanneer het grasaanbod beperkt is en de dieren worden niet bijgevoederd gaan runderen ook eikels eten.

Vooral onrijpe eikels zijn giftig

Eikels bevatten bepaalde tannines die giftig zijn. Vooral onrijpe, groene eikels en groene eikenbladeren bevatten veel van deze stoffen. Bruine eikels bevatten minder van deze stof, maar kunnen ook vergiftiging veroorzaken wanneer er een grote hoeveelheid van wordt opgenomen. Vergiftiging kan aanleiding geven tot sloomheid, verminderde eetlust, overmatig drinken, koliek, oedeemvorming en uiteindelijk nierfalen met sterfte.

Geen antigif beschikbaar

Er bestaat geen antigif tegen eikelvergiftiging. Een behandeling is enkel ondersteunend, voorkomen is dus de boodschap. Laat dieren daarom niet op percelen grazen waar veel eikels liggen en het grasaanbod beperkt is of voeder de dieren op deze percelen voldoende bij. Hou je dieren goed in de gaten. Heb je een vermoeden van eikelvergiftiging contacteer dan zo snel mogelijk je dierenarts.

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Ondersteuning bij overgang naar kooivrije huisvestingssystemen voor leghennen

Pluimvee Het project ‘Best Practice Hens’ heeft als doel de eiproductie in niet-kooi systemen te ondersteunen en het dierenwelzijn te verbeteren. Dat doen onderzoekers door kennis te verzamelen rond het houden van poeljen en leghennen in kooivrije huisvestingssystemen (scharrel, uitloop, biologisch). Verder verzamelen ze ook tips om de transitie naar een kooivrije huisvesting beter te ondersteunen.
Meer artikelen bekijken