Startpagina Nieuws van maatschappijen

Twee nieuwe BiG X veldhakselaars bij Krone

Krone breidt zijn assortiment veldhakselaars in de categorie met hoog vermogen uit met 980 en 1.080 pk machines.

Leestijd : 2 min

Met onmiddellijke ingang zijn de 2 modellen, Big X 980 en Big X 1080, de nieuwste en jongste leden van de serie 680 tot 1.180 pk. Krone, dat al vele jaren ervaring heeft met krachtige veldhakselaars, speelt in op de toenemende wereldwijde vraag naar het segment tussen 900 en 1.100 pk.

De Big X 1180 is momenteel de krachtigste veldhakselaar ter wereld met 1.156 pk en is sinds 2018 op de markt. Net als hij worden de 2 nieuwe Big X-types 980 en 1080 aangedreven door een Liebherr V12-motor. Onderhoudsintervallen op het gebied van olie, filters en kleppen zijn slechts om de 1.000 bedrijfsuren nodig. Vanzelfsprekend voldoen alle Big X'en in deze serie (alleen met SCR-uitlaatgasnabehandeling) aan emissiefase V of Tier 4f.

PowerSplit

De 2 nieuwe Krone-veldhakselaars hebben de gewijzigde PowerSplit-functie. Dit zorgt voor op maat gemaakte motorprestaties. Als optie kan het motorvermogen eenvoudig met een druk op de knop worden aangepast, afhankelijk van de behoefte. Als niet het volledige vermogen van de Big X nodig is, kan dankzij de PowerSplit in de zuinige Eco-Power-modus gewerkt worden. Hier kunnen verschillende vermogensbereiken worden ingesteld. Hierdoor kan de bestuurder reageren op verschillende omstandigheden. De voordelen van deze technologie: brandstofbesparing en verhoogde efficiëntie.

Als er bedrijfsomstandigheden heersen waarbij het volle vermogen moet worden opgeroepen, kiest de bestuurder de X-Power-modus. Afhankelijk van de instelling schakelt de machine bovendien automatisch en traploos tussen de verschillende motorvermogens.

Innovatieve details

Opvallend bij de hakselaars van Krone is het innovatieve gewasstroomconcept met 6 invoerrollen, de grote hakseltrommel en de grootste op de markt beschikbare OptiMaxx 305 korrelkneuzer. Opmerkelijk is ook het VariStream-concept. Daarmee garandeert de verende onderplaat onder de hakseltrommel en achter de blazer een continue gewasstroom, zelfs bij ongelijkmatige gewastoevoer. Daardoor kan de Big X efficiënter worden ingezet in zijn maximale limietbereik en verbruikt hij minder diesel per uur.

De onlangs geïntroduceerde NIR Control Dual- sensor is handig om je oogst in beeld te krijgen; hierdoor kan het geoogste gewas worden gemeten op inhoud en vervolgens gedocumenteerd tijdens het oogsten van gras, maïs en kuilvoer.

De nieuwe Big X 980 en Big X 1080 zijn standaard uitgerust met SmartConnect; deze telemetrie-eenheid brengt een beeld in realtime van de werkzaamheden en verzending van alle machinegegevens. De geregistreerde gegevens kunnen ofwel worden weergegeven in Krone SmartTelematics en/of kunnen via de agrirouter naar de gekozen bedrijfssystemen worden verzonden.

Krone

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken