Startpagina Varkens

Gouden Innovatie Award voor SoundTalks op EuroTier

Ook varkens hebben last van hoesten, niezen en heesheid bij luchtwegaandoeningen. Als die geluiden tijdig worden herkend, kan dat leiden tot een snelle diagnostiek, waarna de primaire oorzaak ook snel aangepakt kan worden. Met in de stal geïnstalleerde monitoren herkent het systeem van Soundtalks die geluiden, waarna het een alarm in de stal of via de app geeft.

Leestijd : 2 min

Omdat de hoestmonitor het welzijn van varkens verbetert, ontvangt het team de Animal Welfare Award op EuroTier 2022. De beurs vindt plaats van 15 tot en met 18 november in het Duitse Hannover. Soundtalks is 1 van de 4 winnaars van een gouden Award.

24/7 Analyse

Het systeem analyseert continu de gezondheidstoestand van de luchtwegen van varkens tijdens de opfok en het afmesten. Het resultaat van luchtwegproblemen bij varkens is een verminderd welzijn en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten, evenals een slechtere voederconversie en een verminderde dagelijkse gewichtstoename. Dat kan leiden tot varkens met ondergewicht en ongelijke groepen, en het kan vanzelfsprekend ook de winstgevendheid in gevaar kan brengen.

De in de stal geïnstalleerde monitoren, die elk zijn uitgerust met 6 microfoons, registreren alle geluiden in de stal en kunnen met behulp van een algoritme hoestgeluiden onderscheiden van andere geluiden. Aangezien het systeem 24 uur per dag registreert, kan het ook de intensiteit van het hoesten tijdens de rustfase registreren. In tegenstelling tot de boer, en kan het systeem hoesten tot 5 dagen eerder detecteren.

SoundTalks geeft het probleem aan via een stoplichtsysteem direct in de stal of via een app op de smartphone. Zo kunnen ventilatieproblemen vroegtijdig worden verholpen en kan dankzij snelle behandeling van de symptomen van individuele dieren (vitaminen, slijmoplossende middelen, enz.) vaak worden afgezien van antibiotica of kan de behandeling vroegtijdig en gericht volgens een antibiogram worden uitgevoerd.

In 2020 deed Landbouwleven een reportage over SoundTalks. Het jaar voordien investeerde farmareus Boehringer Ingelheim in het syteem dat door een spin-off van de KU Leuven werd ontwikkeld.

Zilveren Award

Er gingen ook 14 zilveren awards de deur uit, waarvan er nog 3 naar de varkenshouderij gingen. Zo ontving de verplaatsbare optiMarker van Hölscher + Leuschner er één. Het verplaatsbare station kan aan de hand van een 3D-camera het gewicht van vleesvarkens nauwkeurig bepalen en slachtrijpe dieren markeren.

Ook Big Ditchman kreeg zilver voor de OlliGES-beddengoedrobot. Via camerabeelden gaat een intelligent doseersysteem na op welke plek hoeveel strooisel nodig is.

Last but not least kreeg ook MIK International een zilveren award voor hun innovatie. De bovenzijde van het vloerverwarmingssysteem in een biggenhok is gecoat met omkeerbare thermochromatische pigmenten. Die veranderen van kleur als de temperatuur verandert.

Sanne Nuyts

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken