Startpagina Akkerbouw

Granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM

Op 23 september werd de BioVLAM uitgereikt aan Brouwerij 3 Fonteinen voor het lanceren van een biogranennetwerk in het Pajottenland. Deze award, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer.

Leestijd : 3 min

Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en VLAM opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken. Er kwamen dit jaar 12 inschrijvingen van biologisch gecertificeerde bedrijven binnen.

In juli selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, 5 genomineerden Vervolgens ging de jury bij deze 5 biobedrijven op bezoek en beoordeelde hen op passie voor bio, innovatie en duurzaamheid.

Winnaar:het granennetwerk van 100% lokale, biologische granen voor Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel wordt bekroond met de BioVLAM 2022 voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken. Ook stimuleert het graanboeren om om te schakelen naar bio. Het project begon met bio- en niet-biograantelers maar sinds 2020 zijn er alleen bioboeren mee bezig.

De jury was vooral overtuigd door de introductie van een hernieuwd, lokaal en circulair model voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken. Als onmiddellijk effect van dit project krijgen de deelnemende biograantelers meer veerkracht: ze krijgen een correcte prijs voor hun teelten en er heerst een goede verstandhouding tussen boer en verwerker.

Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de award uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw. Van Obberghen reageerde enthousiast: “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in hun schouders onder het project hebben gezet. We zijn een brouwerij, dus we gaan er zeker een lekkere geuze op drinken!”

Brouwerij 3 Fonteinen wordt het komende jaar een fiere ambassadeur voor de biosector.

Van land naar lambik

Brouwerij 3 Fonteinen is één van de laatste traditionele lambikbrouwerijen en geuzestekerijen in België. De 3 Fonteinen wil de authentieke traditie van lambik bewaren, maar voor zo’n kwaliteitsbier heb je kwaliteitsgranen nodig. Minder dan 4% van de granen die de Belgische brouwers gebruiken wordt op eigen bodem geteeld. De brouwerij wil graag opnieuw een rechtstreekse link tussen land en lambik tot stand brengen.

Daarom werd het Pajots Granennetwerk opgestart: een samenwerking met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al 10 bioboer(inn)en. Zij doen ook aan vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen, cruciaal om de smaak in de bieren te verbeteren. Het project geeft zo een mooie boost aan de biologische granenlandbouw(er) in het Pajottenland.

Omdat de traditionele lambik veel tijd neemt om te gisten en te rijpen, zal er volgend jaar een eerste, kleine oplage zijn. Het merendeel van de biolambik op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn.

Wie was er genomineerd?

Dit waren de 4 andere genomineerden van de BioVLAM 2022:

Bio-Planet zette in het voorjaar van 2021 met 4 bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij een keten op om Belgische biologische baktarwe voor biobrood te promoten. Intussen zijn er 10 partners.

Kaasmakerij De Zuivelarij in Berlare vond een culinaire oplossing om hun smaakvolle melkwei een langer leven te geven: met sociale bakkerij Compaan brengen zij binnenkort een weibrood op de markt (via Bio-Planet).

Zelfplukboerderij Rawijs in Lochristi houdt van ‘do-it-yourself-innovatie’ en wordt echt gedragen door zijn leden: ruim 100 coöperanten spelen een actieve rol in het bedrijf.

Vitaetom in Zwijndrecht teelt een grote diversiteit aan biologische groenten en fruit. Hun splinternieuwe serre van 9.500m2 beschikt over de modernste voorzieningen op het gebied van telen én energiebesparing.

Op www.allesoverbio.be kan je binnenkort meer lezen over de innovatieve projecten van de genomineerden van de BioVLAM 2022.

VLAM

Lees ook in Akkerbouw

Project rond plantmateriaal wil arbeidstekorten in plantopkweeksector opvangen

Fruit De belangrijkste onderzoekscentra voor kleinfruit in de grensregio bundelen de krachten in dit Europese project om samen met de sector oplossingen uit te werken die de groeikansen versterken. Door in te zetten op systeeminnovaties in de opkweek van plantmateriaal moet het mogelijk zijn de arbeidstekorten te verminderen in zowel de opkweek van plantgoed als de eigenlijke teelt.
Meer artikelen bekijken