Startpagina Akkerbouw

Tiense bietencampagne start op 29 september

Op donderdag 29 september gaat de bietencampagne in de suikerfabrieken van Tienen, Longchamps en Wanze van start. In totaal hoopt de Tiense Suikerraffinaderij zo’n 500.000 à 600.000 ton suiker van lokale suikerbieten te produceren. De campagne loopt tot de eerste helft van januari.

Leestijd : 2 min

Vanaf 29 september zullen er dagelijks tienduizenden tonnen suikerbieten verwerkt worden tot suiker. De bieten komen van velden die zich op gemiddeld minder dan 50 km van de fabriek bevinden en moeten zo snel mogelijk verwerkt worden, om een hoog suikergehalte te garanderen.

De Tiense Suikerraffinaderij kijkt positief naar de komende suikercampagne: “ondanks de droogte en de hitte is het suikergehalte van de bieten zo’n 5% hoger dan de voorbije jaren”, meldt Jan Ingels, Director Factories. “De biet is een robuuste plant, met wortels die diep (tot 2 meter) in de grond groeien. Verder beschikken we in België over goede grond en hebben we, in samenwerking met onze telers, heel wat expertise opgebouwd om de bieten optimaal te laten renderen.”

Investering in duurzame installaties

De campagne loopt van eind september tot de eerste helft van januari. Maar ook tussen 2 seizoenen liggen de fabrieken niet stil. Het vlotte verloop van een bietencampagne vraagt heel wat voorbereidingen en inspanning op vlak van organisatie, onderhoud, herstellingen en investeringen.

In Wanze werden in het tussenseizoen nieuwe branders geïnstalleerd en zal de fabriek draaien met nieuwe, moderne, emissiearme branders volgens de nieuwe Europese richtlijnen. Een investering van bijna 3 miljoen euro. In Tienen is de nieuwe extractietoren in opbouw. De toren zal bijna 6.000 ton minder CO2 zal uitstoten dan de huidige installatie en jaarlijks 150.000 kubieke meter water besparen. Het is een project van meer dan 25 miljoen euro.

“Maar dit alles is onmogelijk zonder onze medewerkers”, voegt Jan Ingels toe. “Zij zijn de drijvende kracht achter de campagne en de werkzaamheden”.

Tiense Suikerraffinaderij

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken