Startpagina Varkens

Geslaagde eerste editie varkensprijskamp op Agromarkt Gistel

Na de onheilspellende weerberichten, was de zon onverwacht toch van de partij op de eerste varkensprijskamp op de openluchtlandbouwbeurs AgroMarkt te Gistel. Dit zorgde dan ook onmiddellijk voor een behoorlijk grote publieke belangstelling en een gezellige sfeer.

Leestijd : 3 min

In de eerste reeks kwamen er vijf stress-resistente beren van drie fokkers tegen elkaar uit. Deze beren konden in grote lijnen ingedeeld worden in twee types. Enerzijds beren met veel conformatie en spiermassa, maar met iets minder groei, en anderzijds grote lange beren met minder conformatie en duidelijk meer groei. De jury gaf de voorkeur aan het tweede type en vond in de beer Viko Arte Longa van Maurice Verlinden, Heist-Op-Den-Berg een waardige vertegenwoordiger. Deze beer werd ook meteen kampioen stress-resistente Piétrain aangezien er maar één reeks van deze beren was.

Vivaldi van de Hazenakker

Daarna kwamen de reeksen met de reguliere Piétrainberen. Zo was het in de reeks met de oudste dieren de beer Vivaldi van de Hazenakker van Marc Vanneste die het haalde met zijn type, droge bespiering en correct beenwerk, voor de zwaar bespierde beer Vanillo van ’t Lindenerf van Hans Dejonckhere, Ardooie. Deze laatste zag de eerste prijs aan zijn neus voorbijgaan door een bemerking op zijn beenwerk.

Valentino

van ‘t Molenheike

In de derde reeks kwamen er een aantal topberen tegen elkaar uit die het de jury niet makkelijk maakten.

Uiteindelijk kon iedereen zich vinden in de keuze voor de beer Valentino van ’t Molenheike van Jozef Van Dijck, Sint-Lenaarts als kopnummer. Deze imponeerde met zijn lengte en droge gebalanceerde bespiering. Dit combineerde deze beer met een geweldige vitaliteit. Opnieuw was het een beer van Hans Dejonckhere, Ardooie die de tweede plaats wegkaapte met een fors bespierde en ontwikkelde beer, maar met een bemerking op het beenwerk.

Op een eervolle derde plaats kwam beer Voice van de Janshoek van Neel Gorssen, Kaulille. Deze beer had bovendien met 126,1 punten de hoogste afstammingsindex van de aanwezige beren op de prijskamp. Een kenmerk waar de KI-centra steeds meer aandacht aan besteden bij de aankoop van een beer, aangezien dit zorgt voor efficiëntere vleesvarkens bij de nakomelingen.

Vierzon

van den Bosrand

De vierde reeks werd gedomineerd door vier volle broers uit de fokkerij van Huyghe-Maenhoud, Maldegem. Na overleg gaf de jury de voorkeur aan Vierzon van den Bosrand.

Vergilius

van de Blomberg

In de reeks met de jongste beren was er met de beer Vergilius van de Blomberg een echte topper. Deze beer van Christophe Vancompernolle, Pittem heeft een heel zware maar harmonieuze bespiering in ham, carré en schouder. Deze weelde draagt hij bovendien op correct beenwerk, wat niet alledaags is in de Piétrainfokkerij. Met vader Rembrand van de Blomberg is deze beer bovendien een telg uit een bloedlijn die zich tot in Oostenrijk toe bewezen heeft in het nakomelingenonderzoek.

Kampioenschap

Het kampioenschap bij de reguliere Piétrain werd opgesplitst in een kampioenschap voor beren ouder dan 10 maand en een kampioenschap voor beren jonger dan 10 maand.

Bij de beren ouder dan 10 maand was de keuze van de jury voor Valentino van ’t Molenheike van Jozef Van Dijck, Sint-Lenaarts als kampioen, vóór vice kampioen Vivaldi van de Hazenakker van Marc Vanneste, Stavele, niet onverwacht.

Bij de jonge beren was de vertegenwoordiger Vierzon van den Bosrand van het lot van 4 volle broers - die imponeerden door de uniformiteit en kwaliteit als lot - niet opgewassen tegen de zwaar bespierde, maar harmonisch gebouwde Vergilius van de Blomberg van Christophe Vancompernolle, Pittem. Deze laatste kreeg bijgevolg het kampioenslint omgord. Bijgevolg behaalde Vierzon van den Bosrand van Luc Huyghe-Maenhout, Maldegem het reservekampioenschap.

KI Cornette investeert in Kampioenen

Op de veiling kregen we meteen vuurwerk toen we een biedoorlog kregen voor de kampioen Valentino van ’t Molenheike. Uiteindelijk wist een groot zeugenbedrijf uit de Kempen deze beer voor 3.600 € te bemachtigen. Bij de kampioen van de jonge beren Vergilius van de Blomberg, bleef KI Cornette met een prijs van 3.300 € wel over als hoogste bieder. Ook bij het aantreden van de reservekampioen, Vierzon van den Bosrand, haalde KI centrum Cornette het laken naar zich toe voor de niet onaardige prijs van 1.900 €. Voorts waren er nog verscheidene beren die voor topprijzen verkocht werden onder andere naar KI Verstraeten, Bazel en KI Bevel.

Jürgen Depuydt, VPF

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken