Sommet de l’Elevage focust op starters en overnemers

Ongeveer 750 vleesveerunderen nemen deel aan prijskampen en worden voorgesteld in de Zenith-zaal.
Ongeveer 750 vleesveerunderen nemen deel aan prijskampen en worden voorgesteld in de Zenith-zaal.

Vlak voor de opening van de beurs meent Fabrice Berthon dat het er allemaal goed uitziet.

"Ik verwacht dat we onze doelstelling van 1.500 exposanten zullen halen voor deze nieuwe editie. Een ander belangrijk punt is dat wij op de Sommet de l’Élevage dit jaar bijzondere aandacht willen geven aan starters en overnemers. Dat ligt ons bijzonder na aan het hart, omdat het belangrijke uitdagingen zijn voor de komende jaren. Via deze beurs willen wij hierover meer uitleg geven en de overheid sensibiliseren, zodat deze meer inspanningen zou leveren voor hen.”

De beurs wil de gelegenheid bieden om meer informatie te geven over alle uitdagingen van de landbouw van de toekomst. Deze beurs streeft ernaar om voor het volgende decennium de ontmoetingsplaats te zijn van de hele wereld wat betreft duurzame veehouderij.

2.000 dieren

Elk jaar verwelkomt het evenement het beste van de Franse en Europese fokkerij: 750 vleesrunderen, 550 melkrunderen, 400 schapen en 300 paarden. In totaal zullen 2.000 zorgvuldig geselecteerde en voorbereide dieren met elkaar in competitie treden en leven brengen in de verschillende zalen. Wat betreft vleesrunderen zal het belangrijkste ras in Frankrijk en Europa – het Charolais-ras – in de schijnwerpers staan door de nationale prijskamp in de Grote Ring van de Zénith in Auvergne, met bijna 400 dieren in competitie.

Verspreid over 4 halve dagen moet de wedstrijd de diversiteit van het Charolais-ras tonen, met dieren die komen van boerderijen uit heel Frankrijk.

Er staat ook een Europese Simmental-prijskamp op het programma. Daarvoor zijn 3 landen (Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland) uitgenodigd om deel te nemen, elk met 4 koeien. 12 buitenlandse en 36 Franse koeien zullen het tegen elkaar opnemen in de melkveering (Hal 2). Daarmee wil men vooral de nadruk leggen op het internationale aspect van het ras. “Simmental is niet zomaar een ras dat in kleine aantallen voorkomt. Het is een runderras dat ruim aanwezig is in Europa. Door onze Europese partners uit te nodigen, willen we dat laten zien”, benadrukt Hervé Vignon, directeur van Simmental France. Na deze prijskamp zal een grote veiling van alle buitenlandse (niet-Franse) koeien worden georganiseerd.

Wat betreft kleine herkauwers zal er voor het eerst een nationale prijskamp zijn voor het schapenras Charmoise, met ongeveer 50 dieren, verdeeld in 4 secties: volwassen rammen, jonge rammen, ooien en ooilammeren.

Opnieuw internationale focus

Na 2 ingewikkelde edities als gevolg van de gezondheidscrisis, bereidt de beurs zich voor om opnieuw in groten getale internationale exposanten en bezoekers te verwelkomen. Dat aantal blijft elk jaar toenemen. Het staat immers vast dat vooral het internationale aspect van dit evenement mogelijkheden biedt tot de verdere ontwikkeling ervan.

In 2019 kwamen niet minder dan 4.800 buitenlandse bezoekers van over de hele wereld naar Clermont-Ferrand. Bovendien wordt niets aan het toeval overgelaten voor internationale bezoekers!

Een volledig randprogramma wordt aan de internationale bezoekers aangeboden, waaronder bezoeken aan boerderijen en een grote gala-avond.

Bijna 30 bezoeken aan boerderijen en agro-industriële locaties worden elk jaar aangeboden, met op het programma: vlees- en melkveebedrijven, schapen- en geitenboerderijen, paardenfokkerijen, maar ook een slachthuis, een biogasinstallatie, een onderzoekscentrum voor vleesvee, het nationaal instituut voor agronomisch onderzoek, ...

De beurs gaat digitaal

Ook zullen dit jaar bezoekers en exposanten elkaar kunnen vinden op MySommet, de nieuwe app van de Sommet de l'Élevage. Deze app is beschikbaar op alle gebruikelijke downloadplatforms en biedt zowel exposanten als bezoekers verschillende diensten aan.

1.400 m2 meer voor Hal 3

Voor deze nieuwe editie is Hal 3 is opnieuw ontworpen om de bezoekers beter te kunnen verwelkomen en om de vleesrunderen beter te kunnen voorstellen.

Daartoe zal de hal beschikken over 1.400 m² extra ruimte. Omdat Hal 3 breder en ruimer zal zijn, zal er meer plaats zijn voor de stands en de dieren.

In partnerschap met Interbev zal er een nieuwe ring van 14 bij 9 m worden ingericht om de dieren voor te stellen, die een aanvulling vormen op de dieren die in de Zenith worden voorgesteld.

De Sommets d’Or: innovatie wordt beloond

De Sommets d’Or is een wedstrijd georganiseerd in samenwerking met de persgroep Réussir en de Presse Agricole du Massif Central. De Sommets d'Or bekronen technische innovaties op het vlak van landbouwmachines, apparatuur, benodigdheden en diensten voor de veehouderij, maar ook inzake dierenwelzijn en biologische landbouw.

Dit jaar is de belangstelling voor de wedstrijd opnieuw groot. Er werden 73 aanvragen ingediend en dat is een record. Na overleg worden op de beurs 10 innovaties bekroond.

De beurs bezoeken

De Sommet de l'Elevage verwelkomt zijn bezoekers op 5, 6, 7 en 8 oktober van 8.30 tot 19 uur, in de Grande Halle d'Auvergne, in Clermont-Ferrand (63800 Cournon d'Auvergne) in Frankrijk.

De toegang is gratis voor internationale bezoekers op vertoon van een identiteitsbewijs. Om tijd te besparen bij het onthaal wordt het sterk aanbevolen om je op voorhand in te schrijven op www.sommet-elevage.fr/international.

Na validatie kunt u deze inkomkaart tonen zonder tijd te verliezen aan de ingang.

Buitenlandse bezoekers kunnen vlees- en melkveebedrijven, schapen- en geitenboerderijen, paardenfokkerijen en agro-industriële locaties in de regio (slachthuizen, kaasmakerijen, centrum voor de uitvoer van runderen...) bezoeken. Dat wordt allemaal speciaal voor hen georganiseerd. Deze bezoeken worden becommentarieerd door een deskundige en een tolk. Registratie online op www.sommetelevage.fr, op de pagina ‘International/Visites d’élevage’.

Bereikbaarheid met de auto: de Grande Halle d'Auvergne ligt aan de rand van de A75 Parijs/Montpellier, op ongeveer 4 uur rijden van Parijs. Om er te geraken, neem de A75, afslag nr. 3. gps-coördinaten: 45.73988 /3.153269. Meer informatie vind je hier.

Meest recent

Meest recent