Startpagina Pluimvee

Nederlandse universiteit test vaccins tegen vogelgriep

De Nederlandse Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt de werking van 3 vaccins tegen vogelgriep. In de test worden vaccins getest tegen het huidige H5-virus in legkippen. “Voordat vaccins kunnen worden gebruikt in de pluimveehouderij is meer informatie nodig over hun effectiviteit”, legt vogelgriepexpert Nancy Beerens uit. De test gebeurt in opdracht van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Leestijd : 2 min

De eerste vaccinproef vindt plaats in de onderzoeksfaciliteiten in de High Containment Unit van WBVR in Lelystad. Er worden nieuwe typen vaccins getest van 3 verschillende farmaceuten. “We hopen met deze proef inzicht te krijgen in effectiviteit van de vaccins tegen ziekteverschijnselen en het effect ervan op de verspreiding van het virus”, aldus Beerens. “De proef loopt ongeveer 3 maanden. We verwachten de eerste uitkomsten niet eerder in de loop van december”, vertelt Beerens.

Hele jaar aanwezig

De roep om een werkend vaccin in de strijd tegen vogelgriep klinkt steeds luider, constateert Beerens. “Voorheen waren onze zomers nog vrij van vogelgriepinfecties. Dit jaar zagen we voor het eerst dat het vogelgriepseizoen niet ten einde liep met het vertrek van de trekvogels in april. Het virus heeft zich gehandhaafd door vogels te infecteren die tijdens de zomer in ons land zijn. Dat heeft ervoor gezorgd dat commerciële pluimveehouderij ook gedurende de zomer nog werden geconfronteerd met vogelgriep.” Voor de pluimveesector heeft dit grote gevolgen door de ruiming van (besmette) bedrijven, de vervoersverboden en de aanhoudende ophokplicht, die in grote delen van Nederland niet meer is ingetrokken sinds de eerste vogelgriepgevallen in oktober 2021.

Oplossing tegen vogelgriep

Vaccineren kent meerdere haken en ogen. “Het vogelgriepvaccin moet niet alleen goed beschermen tegen de ziekte, maar ook tegen de verspreiding van het virus. Want als een gevaccineerd koppel toch besmet zou raken met vogelgriep en dit niet wordt waargenomen door het uitblijven van ziekte, dan kan het virus zich ongemerkt verspreiden tussen bedrijven”, legt Beerens uit. Dit is een van de redenen dat er Europese richtlijnen zijn die handel in gevaccineerd pluimvee beperken.

“De nieuwe typen vaccins die we in deze studie testen, beschermen naar verwachting beter tegen verspreiding van het virus. Ook is het mogelijk om gevaccineerde dieren te onderscheiden van geïnfecteerde dieren met specifieke diagnostiek.” In verschillende Europese landen lopen momenteel vaccinatiestudies. “De uitkomsten van deze studies zijn heel belangrijk om alle Europese lidstaten mee te krijgen in het spoor van vaccinatie.”

Eerste stap

De huidige vaccinproef bij WBVR is een eerste stap in het onderzoek naar de mogelijkheden van vaccinatie bij de bestrijding van het vogelgriepvirus in de pluimveesector. De uitkomsten van het onderzoek, dat in december wordt afgerond, vormen de basis voor vervolgonderzoek waarin vaccins in het veld worden getest.

WBVR

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken