Startpagina Pluimvee

Nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep bevestigd in Diksmuide

Bij een vogelhandelaar in het West-Vlaamse Diksmuide werd woensdag 5 oktober vogelgriep van het type H5 vastgesteld. De bron van besmetting is ook hier weer te zoeken in contacten met wilde vogels.

Leestijd : 1 min

Alle maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan worden genomen. Zo worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld.

De zones rond deze nieuwe haard liggen volledig in West-Vlaanderen en overlappen niet met de zones rond de eerdere besmettingen. De gebruikelijke verbodsbepalingen en voorzorgsmaatregelen zijn er van kracht. Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden .

Ook bij wilde vogels ziet het FAVV de laatste 2 weken een sterke toename van bevestigde gevallen. Vandaar dat het uiterst belangrijk is dat alle houders van pluimvee en vogels de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt opvolgen om verdere verspreiding van het virus zo goed mogelijk te beperken en ons pluimvee te beschermen tegen het virus.

Afschermplicht sinds 5 oktober 2022

Omwille van deze situatie verwacht het FAVV een zwaar vogelgriepseizoen. Daarom heeft David Clarinval, minister van landbouw, beslist om de afschermplicht (door ofwel de dieren binnen te houden ofwel ze onder netten te plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel ging in op 5 oktober 2022.

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken