Startpagina Wetgeving

Europees Parlement debatteert over meststoffen

Het Europese Parlement debatteerde op 6 oktober over de dringende nood aan een Europese strategie voor meststoffen om de voedselzekerheid in Europa te waarborgen.

Leestijd : 2 min

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de aanvoer van meststoffen naar de EU aanzienlijk verstoord en zijn hun prijzen verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) en Tom Vandenkendelaere (cd&v) verdedigen de landbouwsector. Eurocommisaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski gaf op Twitter alvast aan werk te maken van een rapport.

Screenshot_20221006-125557_Twitter

Prijsstijgingen nekken de landbouwer

Beiden hekelen de enorme prijsstijgingen en hoe die in het nadeel spelen bij de landbouwers. Vautmans: “Het inkomen van onze boeren staat op een absoluut dieptepunt. Een sector die al in crisis was, zakt nog dieper in het rood. De prijsstijgingen zijn niet normaal. De kunstmeststofprijzen zijn verdubbeld tot bijna verdrievoudigd, de energieprijzen meer dan verdubbeld en ook de veevoederkosten stegen enorm. Maar de opbrengsten blijven gelijk. De Vlaamse jaarresultaten onthulden deze week dat de werkingskosten voor onze boeren met 25% gestegen zijn. Maar liefst 93% van de omzet gaat er in op. Dit zijn hallucinante cijfers.”

Dit geeft ook Vandenkendelaere mee tijdens de plenaire zitting vandaag. “Volgens schattingen boeken Vlaamse landbouwers dit jaar een recordomzet van 7,2 miljard euro. Helaas zien ze die extra omzet integraal in rook opgaan door uitzonderlijk hoge facturen voor voeders, energie en kunstmest. Beperkte beschikbaarheid en recordprijzen drijven niet enkel de productiekost naar ongeziene hoogtes, maar zullen ook leiden tot lagere gewasopbrengsten.”

“Europa mag geen netto-importeur worden van meststoffen”

In 2019 stopten dagelijks 1.000 landbouwers in Europa hun activiteiten. Een schrikbarend cijfer volgens Vautmans. “We moeten ingrijpen. We moeten zorgen voor een adequate invoer van meststoffen, we moeten antidumpingmaatregelen opheffen, financiële steun bieden en inzetten op alternatieven zoals herwonnen dierlijke mest. Europa mag geen netto-importeur worden van meststoffen. We moeten inzetten op het overleven van onze boerenstiel en moeten hier een prioriteit van maken in Europa. Als we onze voedselzekerheid in stand willen houden, moeten we in de eerste plaats onze boeren ondersteunen”, aldus Vautmans.

Kunstmest van dierlijke oorsprong

Vandenkendelaere ziet deels de oplossing in alternatieven voor chemische kunstmest. “We moeten durven gebruik maken van kunstmest van dierlijke oorsprong als alternatief. Ik wil nogmaals de oproep doen aan de Commissie om de Renure-criteria ernstig te nemen en dringend met een voorstel te komen. Voor de zomer werd deze oproep reeds door 19 Europarlementsleden uit de EVP, Renew, S&D en ECR-fractie onderschreven. Dit voorstel niet opnemen in de EU-strategie voor kunstmest zou schuldig verzuim zijn op kap van de boer in tijden van crisis.” Echter, er blijkt nog weinig respons te zijn over zijn vraag:

Screenshot_20221006-125302_Twitter

Marlies Vleugels

Lees ook in Wetgeving

Vlaamse Codex Dierenwelzijn slaat veel vliegen in één klap

Veeteelt Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts heeft een Vlaamse Codex Dierenwelzijn klaar die bestaande regelgeving samenbrengt én veel nieuwe regelgeving toevoegt om dieren beter te beschermen. Het is een ambitieus werkstuk waarmee Vlaanderen zich voortrekker toont op gebied van dierenwelzijn.
Meer artikelen bekijken