Startpagina Veeteelt

Veel interesse voor biogas op Space

Zoals elk jaar op Space bezoekt Landbouwleven enkele Belgische exposanten om de vinger aan de pols te houden. Jean-Marc Peters, directeur van Peters Mixer uit Eupen, een onderneming actief in de ontwikkeling en de productie van mengers voor drijfmest en biogasroerders, gaf ons enkele bedenkingen mee.

Leestijd : 3 min

Jean-Marc Peters heeft vertrouwen in de beurs. ”Zoals andere jaren is dit een goede beurs om contacten te leggen of te onderhouden”, zegt hij met de glimlach.

“Deze beurs is voor ons geen direct verkoopmoment. We zijn hier eerder om te tonen dat we nog op de markt zijn. Zeker na 2 coronajaren is dat nodig. Wij produceren en verkopen mengers en de regio Bretagne behoort tot ons verkoopnetwerk. Daarom is Space een goed moment om ons nog eens te tonen aan de dealers en aan de eindgebruikers. We kunnen hier tonen wat we doen, we blijven op de hoogte van de nieuwigheden en we zien waarin geïnvesteerd wordt.”

Minder investeringen

“Op dit moment zijn er verschillende uitdagingen, zoals de stijgende kosten voor energie en grondstoffen. Daartegenover staat een duidelijke daling van de investeringen. En het is niet meteen duidelijk in welke richting die investeringen zullen gaan. Maar de rekensom is snel gemaakt: wie investeert in een vergister of in biogas, investeert niet in zijn stallen…”

Mest voor de akkers

Een ander gevolg van de gestegen energieprijzen is dat het digestaat en de goedgemengde drijfmest meer waarde krijgen. “Dat merken we omdat verschillende veehouders willen investeren in de verwerking van drijfmest tot mest voor de akkers.”

Bovendien ligt de zelfvoorzienendheid inzake energie ter discussie. “De huidige geopolitieke situatie en de prijsstijgingen boezemen weinig vertrouwen in. Ook voor ons stijgen de aankoopprijzen en lopen de levertijden op”, betreurt Peters.

Biogas

“We zien een zekere opleving in de interesse voor biogas en vergisters. Steeds meer landbouwers kloppen daarvoor bij ons aan. Dat zijn investeringen die je enkel op lange termijn terugverdient en het duurt dan ook wat langer vooraleer er een beslissing valt. De landbouwers die ons vorig jaar op de beurs in Rennes al aanspraken over biogas, die zien we nu terug om hun project nog eens te bespreken.”

Internationaal veel vraag

Peters Mixer zit reeds 20 jaar in de sector. De onderneming uit Duitstalig België ziet de vraag naar biogasinstallaties opleven in gans Europa, en zelfs daarbuiten is er interesse. “Recent waren we nog in Oekraïne voor 5 installaties. Uit Duitsland krijgen we heel wat vragen om installaties te herstellen of opnieuw operationeel te maken. Op vele plaatsen waren ze gestopt met investeren in biogas, hoewel er zowat 10.000 installaties gebouwd werden.”

Sneller terugverdiend

“Met het openen van NordStream 1en 2 hebben de Russen ons overspoeld met goedkoop gas. Als je daar nu op terugkijkt, was dat toen misschien al een berekende zet om ons voor onze energievoorziening afhankelijk te maken en om tegelijk onze investeringen in hernieuwbare energie af te remmen. Vandaag moet iedereen in Europa zoeken naar oplossingen.

Wie nu al een biogasinstallatie heeft, staat er beter voor dan een ander. Een nieuwe biogasinstallatie is door de gestegen grondstofprijzen en de hogere lonen duurder geworden, maar door de nog meer gestegen energieprijzen is zo’n installatie nu nog sneller terugverdiend dan vroeger.

In België heeft misschien niet elke veehouder genoeg dieren voor een eigen biogasinstallatie, maar mogelijk kunnen veehouders hiervoor samenwerken of kunnen intercommunales zoiets faciliteren”, aldus nog Jean-Marc Peters.

P-Y L/FVDL

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken