Startpagina Akkerbouw

‘Goed boeren’ dankzij zoetwaterbellen

“Hier groeit werkelijk àlles” zegt Emiel van Hootegem. Hij is 1 van de 3 bedrijfsleiders van het biodynamische landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen in Zeeland. Het bedrijf dankt zijn succes aan 2 enorme ondergrondse ‘bellen’ met zoet water waarmee de gewassen worden besproeid.

Zeeland, net over de Belgisch-Nederlandse grens, is omringd door water. Dat maakt de provincie aantrekkelijk. “Maar we moeten ook blijven oppassen voor de veiligheid en zorg dragen voor de kwaliteit van het water”, horen we bij het provinciebestuur.

Zeeland wil niet alleen dat het water schoon blijft, maar wil ook zo weinig mogelijk overlast van water hebben. Er moet ook voldoende zoet water zijn voor de landbouw.

Om een beeld te krijgen van zoet en zout water...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wat is het potentieel van kruidenrijk grasland als klimaatrobuust maaimengsel?

Akkerbouw Door de klimaatverandering worden veehouders steeds meer geconfronteerd met warmere en vooral drogere zomers. Grasland is door het lange groeiseizoen en dus groot compensatievermogen op zich klimaatrobuust. Toch is er nog ruimte voor verbetering als het gaat over grasmengsels bedoeld om te maaien. Deze zijn klassiek samengesteld uit hoofdzakelijk Engels raaigras. Dit wortelt ondiep en heeft behoefte aan veel nutriënten (onder andere stikstof) en water.
Meer artikelen bekijken