Startpagina Akkerbouw

10 boeren leren hoe ze 1.000 ha agro-ecologisch kunnen maken

De eerste jaaropleiding Agro-ecologie voor bestaande boeren in Vlaanderen is een feit. Na verschillende selectierondes werden 10 boeren geselecteerd van over heel Vlaanderen die hun landbouwbedrijf futureproofwillen maken. Samen goed voor een totaal van een kleine 1.000 ha.

Leestijd : 2 min

Behalve boeren schreven ook enkele mensen uit de voedingsindustrie en supermarktketens zich in. De opleiding wordt georganiseerd door de Living Soil Academy van Dr. Alain Peeters en Louis De Jaeger.

Omdat er redelijk wat vraag is vanuit de boeren besloot De Jaeger om samen met Alain deze succesvolle opleiding voor het eerst in Vlaanderen te geven. Bij de start werden ze ondersteund door het transitiefonds Kairafund. De opleiding is verspreid over 10 lesdagen, over verschillende locaties in Vlaanderen, tijdens het academiejaar 2022/2023. Er zijn nog enkele plaatsen voor boeren en voor mensen uit de voedingsindustrie.

Vlaamse landbouwers slikken een bittere pil door de droogte. Kunstmestprijzen swingen de pan uit, de marges verkleinen en de bodems geraken steeds meer uitgeput. Boeren uit het zuiden werden al eerder geconfronteerd met deze problemen en ontwikkelden de agro-ecologie. In Frankrijk en Wallonië kent agro-ecologie een hele opmars en zien we dat deze principes voor financieel én ecologisch gezondere bedrijven zorgen. Vlaanderen hinkt nog achterop.

“Boeren gebruiken reeds veel agro-ecologische principes. Het is geen A naar B verhaal, maar kwestie van de beste technieken te integreren in hun dagelijkse routines waardoor boeren beter bestand geraken tegen extreem weer en de droogte”, zegt De Jaeger.

Het is de bedoeling om de opleiding zo breed mogelijk te verankeren in het Vlaamse landschap, vandaar dat er reeds werd samengezeten met ILVO, enkele supermarktketens, Boerenbond, onderzoeksinstellingen en verschillende politici.

Farming for Climate is partner van deze opleiding en gaat samen met de deelnemers op zoek naar extra middelen voor maatregelen om hun bedrijven nog klimaatrobuuster te maken.

“Het is mijn droom om deze opleiding op een dag aan iedere Vlaamse boer gratis te kunnen aanbieden, zodat boeren van elkaar kunnen leren en extra tools krijgen om een gezondere bodem te creëren en ook een gezonder inkomen kunnen krijgen”, besluit De Jaeger.

Meer info en inschrijven kan via www.livingsoilacademy.com

FVDL

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken