Startpagina Melkvee

Ruime verschillen in boterprijs tussen Oceanië en Europa

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 oktober de internationale zuivelmarkten. Het blijft opvallend hoe werelddelen kunnen verschillen in handelsactiviteiten.

Leestijd : 4 min

Nadat september en zeker de tweede helft van september afsloot als barslechte periode voor de financiële markten, leek er begin oktober terug wat optimisme. “Dalende energieprijzen, zelfs wanneer de gaspijpleidingen van de Nord Stream-routes gesaboteerd bleken, doen sommigen hopen dat de inflatie wat zal afkoelen”, stelt Raf Beyers. “De markten blijven echter onrustig en zeer onzeker over economische groei, inflatie, beleid van centrale banken en de bedrijfsresultaten. Opvallend was de koersval van Colruyt, één van de grootste Belgische retailers. De Europese detailhandelsverkopen daalden in augustus voor de derde maand op rij. Ten opzichte van vorig jaar lagen de verkopen 2% lager. Opvallend is dat de sterkste daling te zien was in Nederland (-2,2%) en België net één van de uitzonderlijke stijgers (+1,4%) was. Globaal zien we in Europa een daling van uitgaven voor voeding, drank en tabak en net een stijging in omzet voor autobrandstof.”

De hoop van sommigen dat de inflatie wat zou milderen is op 5 oktober door de OPEC+ van tafel geveegd. Dit oliekartel, inclusief Rusland, besliste om forse knip te zetten in hun aanbod, met -2 miljoen vaten per dag. “Het lijkt wel of het kartel zo de financiering van de Russische oorlog mee wenst te financieren, want de Russen kunnen als grote olie-exporteur hiervan profiteren. De Amerikaanse president Biden reageert alvast heel gecrispeerd. Het oliekartel benoemd de krimp van de Chinese economie als één van de grote redenen van hun beslissing. Het is ook deze terugkerende zwakke aanwezigheid van Chinese kopers op de Global Dairy Trade (GDT) die de eerste week van oktober de zuivelindex pijn deed. De belangrijke internationale zuivelveiling daalde deze week met 3,5% en veegt daarmee de 2 vorige stijgingen bijna volledig weg.”

Zwakke melkproductie in Oceanië

In Oceanië blijft de melkproductie zwak. Beyers: “In Australië melkt men over augustus -5,9%. Het is daar al de vijftiende maand met dalende melkproductie. In Nieuw-Zeeland had men over augustus nog slechte grasgroei, waardoor er ook daar 4,9% minder melk van de boerderijen kwam. Men spreekt wel van een herstel van de grasgroei in september. Gezien de zwakke melkaanvoer in Oceanië is het des te opvallender dat men bij de laatste GDT-veiling net een pak meer zuivelproduct heeft aangeboden dan bij vorige veiling. Dit kan erop wijzen dat de zuivelhandel naast de GDT ook niet echt soepel draait.”

In Europa zien we Polen (+1,6%) en Ierland (+0,9%) meer melken in augustus. Het zijn niet toevallig de zuidelijke landen Italië (-6,4%), Spanje (-3,9%) en Portugal (-5%) die minder melken. Op weekbasis zien we dat Duitsland in september iets boven vorig jaar komt en ook in Frankrijk zien we de laatste weken van september een kentering naar 1% meer melk. Ook in het Verenigd Koninkrijk melkt men de laatste weken stilaan iets boven (+0,7 %) vorig jaar.

“In Nederland was er een kleine rel. Blijkbaar heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), al sinds 2018 foutieve melkaanvoercijfers gecommuniceerd. Zo is er de voorgaande jaren iets meer melk aangevoerd dan eerder doorgegeven. Daardoor is de stijging van onder andere augustus nu bijgesteld naar +1,85% in de plaats van de eerder geanalyseerde +3,3%.”

Spotmelk daalt lichtjes – nu al 2 weken op rij – wat seizoenmatig wel wat vroeg is naar het jaareinde toe.

Verschil in boterprijs naargelang wereldregio

Boter was de loser van de GDT-veiling. De prijs kreeg daar een dreun van -7% en noteert nu ongeveer 5.000 euro/ton. “Het Europese product lijkt voorlopig weinig onder de indruk, want de Europese boterindex ging deze week maar 0,83% lager, naar 7.203 euro/ton”, aldus Raf Beyers. “Het was de Franse en Nederlandse boterprijs die iets daalde. Zeer opvallend is ook de Amerikaanse boter, die de laatste weken sterk richting Europese boterprijs stijgt. Dit is des te meer het bewijs dat melkvet voor zowel Europa als de Verenigde Staten (VS) vooral een interne markt kent. De Amerikanen zitten momenteel ook op de laagste boterstock van de voorbije 5 jaar. De Europese boterexport daalt tot en met juli met 6%. Er gaat vooral minder Europese boter richting China (-32%). Dit is logisch als men op de interne Europese markt veel dikkere prijzen heeft kunnen maken van het product. Net zoals de spotmelk zien we ook de West-Europese roomprijzen een beetje dalen.”

SMP wordt vooral internationaal verhandeld

Mageremelkpoeder (Skimmed Milk Powder, SMP) was op de laatste GDT het minst slecht presterende product, met -1,6%. De prijs noteert nu ongeveer 3.500 euro/ton. Ook in Europa zien we een lichte prijsdruk bij SMP, dat begin oktober naar 3.690 euro/ton ging. Ook hier waren het de Franse en Nederlandse notering die iets daalden. “Anders dan bij boter zien we ook het Amerikaanse poeder dalen in prijs. Dit laat zien dat SMP veel meer dan boter een internationaal verhandeld product is. De Amerikanen zitten momenteel dan ook op de hoogste publieke poederstock van de voorbije 5 jaar”, legt Beyers uit.

De Europese SMP-export daalt tot en met juli stevig met 19%. Er gaat vooral minder Europese poeder richting China (-28%). De Amerikanen exporteren over dezelfde periode maar 8% minder mageremelkpoeder, waardoor ze tot en met juli ongeveer 100.000 ton meer exporteerden dan Europa. “Wat voor de kiwi’s zeker zorgen baart, is dat vollemelkpoeder op de GDT 4% moest prijsgeven en daarmee nog maar op ongeveer 3.600 euro/ton komt. Bij Fonterra werd terug op zwakke koopinteresse vanuit China gewezen als reden.”

Op de globale zuivelmarkt voor de basisgrondstoffen lijkt de vraagzorg het wat over te nemen van het milde aanbod. Een uitzondering hierop zijn de kaasprijzen, die redelijk stabiel boven 5.000 euro/ton blijven noteren.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken