Eitjes in de kijker op Wereld Ei Dag

Op 14 oktober staat het ei centraal.
Op 14 oktober staat het ei centraal. - Foto: Belga

Op deze dag staat het ei centraal en krijgt de voedende waarde van eieren extra aandacht. Eieren zijn sinds jaar en dag een betaalbare bron van voeding voor vele mensen op de wereld.

Gezond en lekker

Een ei past prima in een gezonde voeding ter afwisseling van een portie vlees, vis of plantaardig vervangproduct. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Een ei brengt niet minder dan 10 essentiële voedingsstoffen aan (eiwitten, vetten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12) voor amper 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag.

Eieren zijn rijk aan eiwitten van de beste kwaliteit: ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Eiwitten zijn belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen voor de spieren en de botten van jong en oud.

Nog een pluspunt: een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de opname in veel Westerse landen te laag is.

VLAM

Meest recent

Meest recent