Startpagina Bedrijfsnieuws

Via InterraScan de bodem in kaart brengen

Syngenta onthult InterraScan, een dienst voor het in kaart brengen van de bodem met de hoogst mogelijke resolutie.

Leestijd : 2 min

De InterraScan-service, die precisiebodemanalyse biedt om telers en agronomen te helpen om de voeding van gewassen en de bodemgezondheid te optimaliseren, zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor telers in Europa.

Met InterraScan wordt de bodem in kaart gebracht in hoge resolutie voor maximaal 27 informatielagen, waardoor telers nauwkeurige informatie krijgen over de gezondheid van de bodem.

Check-up voor bodem

InterraScan produceert hogeresolutiekaarten die via het InterraScan-platform toegankelijk zijn voor telers. De detectietechnologie brengt alle gangbare eigenschappen van voedingsstoffen in kaart – waaronder pH, bodemtextuur, organische stof, koolstof en het klei-humuscomplex (CEC)– en de capaciteit van de bodem om voedingsstoffen vast te houden. Daarnaast tonen deze kaarten ook beschikbaarheid van water, alles bij elkaar meer dan 800 referentiepunten per ha. Het is het equivalent van een complete medische check-up voor mensen, maar dan voor de bodem.

Inzicht

De kaarten geven telers inzicht in de textuur en in het nutriënten- en koolstofgehalte van hun bodem om de voeding en koolstofvastlegging te optimaliseren.

De door InterraScan gebruikte methodologie maakt het mogelijk om onder veel verschillende omstandigheden deze scan uit te voeren. Omdat de scan niet wordt beïnvloed door vocht in de bodem, verdichting, gewasbedekking of teeltomstandigheden, zijn er weinig beperkingen voor wanneer het kan worden gebruikt.

Door een nauwkeurige nulmeting van zowel organische als actieve koolstof in de bodem te geven, stelt InterraScan telers in staat om hun landbouwsystemen aan te passen. Dit levert op lange termijn voordelen op voor de gezondheid van de bodem. Gezonde bodems kunnen niet alleen de voedselproductie verbeteren, maar ook de klimaatverandering beperken. Ze spelen een cruciale rol als natuurlijke koolstofopslag. Investeren in precisie-innovaties zoals InterraScan betekent dat telers niet het hele veld op dezelfde manier hoeven te behandelen. Ze kunnen weloverwogen beslissingen nemen over wat ze precies waar en hoeveel moeten toepassen.

Twee stappen

Het verzamelen van gegevens in het veld verloopt in 2 stappen: eerst wordt de bodem gescand met gammadetectietechnologie van SoilOptix om alle gangbare nutriënten- en fysieke bodemeigenschappen in kaart te brengen, terwijl fysieke bodemmonsters worden verzameld. De ruwe scan, bodemgegevens en bodemmonsters worden vervolgens gecombineerd en verwerkt tot 27 hoge- definitiebodemeigenschappenlagen. Telers hebben via een digitaal platform gemakkelijk toegang tot de resultaten in een unieke bodemeigenschappenkaart en kunnen kaarten met variabele doses ontwikkelen voor hun toepassingen.

Syngenta

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken