Startpagina Varkens

Varkenssector vrijgesteld van bijdrage aan Sanitair Fonds

De varkenssector zal dit jaar geen bijdrage moeten betalen aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten, ook wel bekend als het Sanitair Fonds. Dat staat in een wetsontwerp van Landbouwminister David Clarinval (MR).

Leestijd : 1 min

Dat werd woensdag voorgesteld in de bevoegde Kamercommissie en zonder ongelukken binnenkort, na een tweede lezing, langs de plenaire Kamer zal passeren.

De varkenssector geldt al langer als sector in moeilijkheden. De regering verlengde dat statuut tot eind dit jaar. De sector werd de voorbije jaren immers geconfronteerd met verschillende crisissen. De Russische oorlog in Oekraïne maakt de situatie er niet eenvoudiger op.

Daarom wordt de varkenssector, net als vorig jaar, vrijgesteld van bijdragen aan het Sanitair Fonds. Deze maatregel is goed voor 3 miljoen euro en zou neerkomen op een vrijstelling van gemiddeld 650 euro per bedrijf. "Het is logisch om de landbouwers te helpen hun lasten te verlichten en hen zo te steunen na de herhaalde crisissen waarmee zij werden geconfronteerd", aldus minister Clarinval.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken