Startpagina Pluimvee

Vogelgriep op bedrijf met 300.000 leghennen in Nederlands-Limburg

In Heythuysen in Nederlands-Limburg, niet zo ver van de grens met België, is vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met 300.000 leghennen. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het om de grootste besmetting tot nu toe bij onze noorderburen.

Leestijd : 1 min

De dienst verwacht daarom wel enige tijd bezig te zullen zijn met het afmaken van de vogels. Dat gebeurt om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Binnen een kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een iets ruimere straal van 3 kilometer liggen 5 kippenbedrijven. Die worden gescreend op vogelgriep en ziekteverschijnselen die daarop wijzen.

In de 10-kilometerzone liggen 128 pluimveebedrijven. In dat gebied geldt per direct een vervoersverbod. Ook mag er niet worden gejaagd op eenden.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken