Startpagina Wetgeving

Hof van beroep Gent veroordeelt landbouwers voor mishandelen dieren

Twee landbouwers uit Appelterre (Ninove) zijn door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot geldboetes. Alfred V.S. (86) en zoon Marc (50) werden in eerste aanleg nog vrijgesproken voor 3 feiten van dierenmishandeling. Voor 2 feiten werden ze nu wel veroordeeld. Gaia en Animal Rights reageren tevreden op het arrest.

Leestijd : 2 min

De feiten waarvoor Gaia naar de onderzoeksrechter stapte, dateren van midden mei 2020. Een koe van de landbouwers was toen, ter hoogte van de Neerstraat, in de Dender terechtgekomen. Om het dier uit het water te halen, werd het met de hulp van een staalkabel aan een tractor vastgemaakt en zo, aan de nek, uit het water getrokken. Volgens de advocaten van Gaia en Animal Rights gebeurden er toen ook zaken die niet door de beugel konden. Twee jaar eerder, in mei 2018, waren de 2 landbouwers al eens in opspraak gekomen. Toen sleurden ze een stier, vastgemaakt aan een tractor, ettelijke meters over de weg en werd het geslagen met een buis. En in juni 2020 reed vader V. een stel jonge wilde ganzen aan in zijn weide.

Na vrijstelling toch veroordeeld

De rechtbank van Dendermonde strak de 2 vrij omdat het volgens het oordeel van de rechtbank telkens om overmacht ging. Het openbaar ministerie ging, net als Gaia en Animal Rights, in beroep tegen de vrijspraak. Het hof herzag de uitspraak en veroordeelde de 2 landbouwers voor de mishandeling van de stier en het doodrijden van de ganzen. Voor de feiten van de koe in de Dender werden ze opnieuw vrijgesproken. Alfred V.S. kreeg een boete van 1.600 euro, zijn zoon Marc een boete van 1.200 euro of een vervangende gevangenisstraf van één maand. Ze moeten aan Gaia en Animal Rights ook elk één euro betalen.

Beide dierenrechtenorganisaties reageren tevreden. "Ik hoop echt dat die 2 beulen nu zullen beseffen dat hun wangedrag niet getolereerd wordt en hun leven zullen beteren", zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken