Startpagina Aardappelen

Belgapom: prijs en marktstemming bijna onveranderd

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 21 oktober 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton.

Leestijd : 2 min

De marktstemming voor Fontane is flauw met een aanbod dat groter is dan de vraag, evenwicht.

Voor Challenger is de Belgapomprijs 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming voor Challenger is flauw. Het aanbod is groter dan de vraag.

Tegenover vorige week is zowel de prijs als de marktstemming voor Fontane en Challenger dus onveranderd.

Voor Innovator bedraagt de Belgapomprijs nog altijd 260 euro/ton (zonder BTW). Met BTW is dit 275,60 euro/ton. De marktstemming verandert van vast naar rustig. Het aanbod is groter dan of gelijk aan de vraag.

Voor het ras Markies is er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Belgische aardappelindustrie bereikt opnieuw recordhoogtes

Aardappelen Ondanks de heel droge zomer van 2022 en de hevige regenval en vorst in 2023 die tot 10% verlies van de aardappeloogst veroorzaakte, heeft de Belgische aardappelverwerkende industrie in 2023 maar liefst 6.225.758 ton aardappelen verwerkt, dat meldt beroepsvereniging Belgapom.
Meer artikelen bekijken