Startpagina Pluimvee

Besmetting met hoogpathogeen H5N1-vogelgriepvirus bij vogelhandelaar in Evergem

Gisteren, donderdag 20 oktober, meldt het FAVV een nieuwe besmetting met een hoogpathogeen H5N1-vogelgriepvirus in Evergem (Oost-Vlaanderen). Rond de site in Evergem worden de klassieke zones van 3 en 10 km afgebakend. De bron is vermoedelijk insleep vanuit wilde vogels.

Leestijd : 1 min

Deze nieuwe vogelgriep-besmetting in Evergem betreft een vogelhandel waar sinds woensdag klinische problemen en verhoogde sterfte werd vastgesteld. Het gebied rond deze haard heeft een relatief lage pluimveedensiteit: er zijn geen andere bedrijven in de 3 km-zone en een twintigtal inrichtingen in de 10 km-zone. De gebruikelijke verbodsbepalingen en voorzorgsmaatregelen zijn er van kracht.

De 10 km-zone overlapt deels met de bestaande zone Sint-Laureins. In het overlappende deel blijven de al geldende derogaties van de zone Sint-Laureins verder lopen. In de rest van de zone Evergem treden deze in werking vanaf komende maandag 24 oktober. Als gevolg hiervan wordt de eindscreening in de zone Sint-Laureins aangepast volgens de vooropgestelde timing afgehandeld in het niet overlappende deel. De bedrijven in het overlappende deel zullen dan pas later, samen met de andere bedrijven in de zone Evergem, bemonsterd worden.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden .

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken van vogelgriep

Pluimvee In Nederland is er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd deophokplicht in Nederland nog opgeheven, maar er zijn daar inmiddels weer 3 nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De uitbraak in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.
Meer artikelen bekijken