Startpagina Actueel

Arrest op 8 november of verkoop OCMW-gronden aan Fernand Huts nietig moet verklaard worden

Het hof van beroep in Gent heeft vandaag 25 oktober de zaak rond de verkoop van 72 percelen landbouwgrond in Nederland opnieuw in beraad genomen. Ondernemer Fernand Huts kocht de gronden van het Gentse OCMW in 2016. Maar een landbouwer vroeg om de verkoop nietig te laten verklaren. De uitspraak in de zaak volgt op 8 november.

Leestijd : 2 min

Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, had de 72 percelen, goed voor 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen, kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap voor 17,5 miljoen euro. Een Belgische landbouwer en zijn vrouw verzetten zich echter tegen de verkoop. Hun advocaat, Nic Reynaert, vindt de verkoop discriminerend en enkel bedoeld voor mensen die veel geld hebben. Bovendien vindt hij dat de gronden onder de prijs werden verkocht. "Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag, en in 2016 was dat al 22,5 miljoen euro. Dat is een reële staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro." Hij vraagt daarom de nietigverklaring van de verkoop, iets wat in eerste aanleg werd afgewezen.

Enkel de ‘gemakkelijkste prijs’

Het hof van beroep in Gent oordeelde nog niet over de zaak, maar vroeg aan de Europese commissie om de zaak rond de staatssteun te onderzoeken en hieromtrent advies te verlenen. Het advies - dat niet bindend is - concludeert dat er mogelijk sprake is van staatssteun tussen de 3 en de 13 miljoen euro. De advocaat van de landbouwers vindt dat de stad nooit voorbereidingen heeft getroffen anders dan de loten in één lot te verkopen. "Men heeft nooit de hoogste prijs nagestreefd, enkel de gemakkelijkste!"

De stad argumenteerde dat het niet bewezen is dat de verkoop in meerdere loten een meerprijs zou hebben opgebracht. "Er is geen bewijs van fout, noch dat er meer geld zou zijn." De advocaten van Huts vinden zelfs dat ze erbuiten staan. "Wij hebben enkel de procedure gevolgd."

Dossier niet volledig

De uitspraak was voorzien op 11 oktober, maar het hof stelde vast dat het dossier naar de vorm niet volledig is. De vijfde kamer van het hof heropende daarom de debatten en stelde de zaak uit naar 25 oktober. De debatten werden weer geopend, het dossier vervolledigd en de debatten vervolgens weer gesloten om de zaak voor arrest te stellen op 8 november.

Belga

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken