Startpagina Veeteelt

EuroTier, richtinggevend voor de internationale veehouderij

Van 15 tot en met 18 november gaat in het Duitse Hannover terug de internationale veehouderijbeurs EuroTier door. Naast alles wat met de brede veehouderij te maken heeft, komen ook hernieuwbare energiemogelijkheden aan bod op de beursvloer.

Leestijd : 3 min

Het beursthema van EuroTier 2022 luidt: Transforming Animal Farming, ofwel ‘transformeer de veehouderij’.

Meer dan 1.700 exposanten uit 55 verschillende landen hebben zich aangemeld voor een beursdeelname. Er is niet enkel een beursvloer met een oppervlakte van 250.000 m2 voor de bezoeker, er worden ook heel wat presentaties en paneldiscussies gebracht. Dit alles wordt georganiseerd door de DLG (Duitse landbouworganisatie).

Toekomst vorm geven

Productiemethoden en verdienmodellen, maar ook sociale en ecologische eisen aan de veehouderij veranderen snel in Europa en nemen wereldwijd toe. Daardoor spelen landbouwers een actieve rol in het vormgeven van hun toekomst. Dit is waar EuroTier, ‘s werelds grootste veehouderijbeurs, een internationaal platform biedt voor innovaties en mogelijke benaderingen van de sector, zodat landbouwers zich kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Internationaal karakter

EuroTier heeft een sterk internationaal karakter door de aanwezigheid van 1.017 bedrijven die van buiten thuisland Duitsland komen. Ongeveer 60% van de exposanten is dus van buitenlandse origine. Dit zit op hetzelfde niveau als in 2018, toen de beurs voor het laatst doorging. In 2020 werd een digitaal alternatief georganiseerd omwille van de coronacrisis.

De meeste buitenlandse exposanten komen uit Nederland (165) gevolgd door Frankrijk (115), Italië (102), Spanje (95), Denemarken (54), Turkije (57), België (43), Oostenrijk (37), China (36), de Verenigde Staten (35) en het Verenigd Koninkrijk (31). Volgens de organisatie toont het groot aantal buitenlandse deelnemers aan dat, nu de pandemische situatie lager ligt, de exposanten opnieuw de voordelen willen ondervinden van een deelname aan een professionele veehouderijbeurs. Zo kunnen ze stappen zetten in nieuwe wereldmarkten.

Ook bedrijven uit landen zoals Colombia, Iran, Marokko, Tunesië, Algerije, Japan en Thailand zijn vertegenwoordigd. Landpaviljoenen van Finland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en de Verenigde Staten (Iowa) zijn aangemeld.

De Duitse dierenartsenvereniging geeft zijn jaarlijks congres in de zijlijn van EuroTier. Deze synergie biedt internationale dierenartsen en landbouwers de gelegenheid om ervaringen en opinies uit te wisselen over dierengezondheid en -welzijn.

Innovatie-awards

Maar liefst 150 wereldpremières zijn aangemeld bij de organisatie voor de ‘Innovation Award EuroTier’. Een onafhankelijke expertencommissie heeft 18 inzendingen weerhouden. Uiteindelijk zijn er 4 gouden (zie kader) en 14 zilveren medailles toegekend. Vele van deze innovaties zullen de toekomst richting geven inzake dierenwelzijn of werkomstandigheden op de boerderij.

Van de voornoemde 18 awards krijgen er nog eens 3 het label ‘Animal Welfare Award’ opgekleefd. Dit geeft aan dat de innovatie nog verder bijdraagt aan de dierenwelzijnsstandaarden. Voor het toekennen hiervan liet beursorganisator DLG zich bijstaan door de Duitse vereniging van dierenartsen.

Op EuroTier worden voor het eerst veehouderijconcepten bekroond in de categorie ‘DLG-Agrifuture Concept Winner’. Deze categorie is er voor exposanten die producten hebben die nog in ontwikkeling zijn én dien het potentieel hebben om de huidige beroepspraktijk te kunnen verbeteren.

EnergyDecentral 2022

Aan de rand van de EuroTier-beurs gaat ook de internationale vakbeurs voor innovatieve energievoorziening, EnergyDecentral, door. Hiervoor tekenen ruim 220 exposanten present. Deze beurs sluit mooi aan bij het veehouderijgebeuren en bij de landbouw, daar beide sectoren stevige raakvlakken hebben. Beurshallen 24 en 25 en de noordelijke buitenzijde van hal 26 zijn gewijd aan EnergyDecentral.

Door de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande crisis in de energievoorziening veroorzaakt door Rusland, staat de vraag naar niet-fossiele energiebronnen dit jaar niet alleen in het middelpunt van de belangstelling van agrarische bedrijven. Dit onderwerp kan nu ook rekenen op belangstelling uit een breder publiek.

Praktisch

EuroTier gaat door van dinsdag 15 november tot en met vrijdag 18 november van 9 tot 18 uur op het beursterrein ‘Exhibition Grounds’ in Hannover.

Voor een online gekocht dagticket betaal je 27 euro, ter plaatse loopt de prijs hiervoor op tot 35 euro. Een meerdagenkaart kost 63 euro als je ze online aanschaft, ter plaatse betaal je 79 euro. Voor kinderen jonger dan 13 jaar en vergezeld van een volwassene is de toegang gratis.

Er is een internationale bezoekerslounge in hal 26 en er is een app beschikbaar om op je smartphone te installeren die je alle info over de beurs geeft. Hiernaast is er een app beschikbaar, Nunav, die je kan installeren om de weg te navigeren naar het beursterrein. Het is aanbevolen om deze te installeren, omdat er een tijdelijke verkeersorganisatie is rond het beursterrein die verschilt van wat de klassieke navigatiesystemen aangeven. Gebruik je deze toch, dan kan je ‘Kronsbergstrasse’ ingeven als je vanuit het zuiden de beurs bereikt of ‘Hermesallee’ als je vanuit het noorden komt.

Meer info via: www.eurotier.com

Tim Decoster

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken