Startpagina Pluimvee

Vogelgriep: nieuwe besmetting in Turnhout

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Turnhout (provincie Antwerpen). Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd.

Leestijd : 2 min

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Deze overlappen deels met de bestaande zones in Hoogstraten.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus sterk circuleert onder wilde vogels. Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels in de afgelopen weken blijft hoog. Het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet door contact met wilde vogels, blijft groot. We hebben te maken met een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raadt het FAVV ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Afschermplicht

Minister van Landbouw David Clarinval heeft beslist om de afschermplicht (de dieren binnen houden, of onder netten plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel is van kracht sinds 5 oktober 2022.

Alle maatregelen vind je hier. Deze maatregelen moeten helpen om te vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en dieren kunnen besmetten.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken