Startpagina Actueel

Sigrid Maebe van Belplant geselecteerd voor prestigieuze opleiding

Drie Belgische vrouwen, waaronder Sigrid Maebe, werden geselecteerd om deel te nemen aan Homeward Bound, een prestigieuze internationale opleiding. De intensieve leiderschapsprogramma, speciaal voor vrouwen, zal uiteindelijk leiden tot een expeditie naar Antarctica, in het gezelschap van uitsluitend internationale topwetenschapsters!

Leestijd : 2 min

In een periode van 10 jaar wil Homeward Bound 1.000 vrouwen uit de zogeheten STEMM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics & Medicine) een leiderschapsprogramma laten volgen, zodat zij het voortouw kunnen nemen op weg naar een meer diverse, inclusieve en duurzame wereld.

Girl power

Sigrid Maebe is 52 jaar oud en komt uit Leuven: “Ik studeerde ook biologie aan de KULeuven. In mijn laatste jaar 1992 was ik praeses van de studentenvereniging BIOS. Daarna heb ik in Marseille, Frankrijk, nog 2 jaar mariene biologie gestudeerd. Ik kon dadelijk aan de slag bij Sea Life Blankenberge en later bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Nu werk ik sinds 5 jaar als wetenschapscommunicator bij Belplant, de Belgische vereniging voor gewasbescherming. Ik geloof dat als wetenschappers, landbouwers en het publiek elkaar beter begrijpen, dan kunnen politici gefundeerde beslissingen nemen op het gebied van duurzame landbouw, voedsel en natuur. De handvaten die Homeward Bound me nu aanreikt, van zelfreflectie en inclusie, tot strategisch denken en zichtbaarheid, gebruik ik om me daar met volle overtuiging voor in te zetten!”

De 2 andere deelnemende vrouwen zijn Gudrun De Boeck (56, Keerbergen) en Céline Hanzen (34, Étalle). Gudrun studeerde biologie aan de KU Leuven. Daarna werd ze professor aan de universiteit van Antwerpen. Ze focust zich op de invloed van het klimaat en de mens op vissen. Céliene is ecoloog en bezocht in het kader van haar job al vele landen. Als projectmanager bij Biotope Environnement analyseert en onderzoekt ze rivieren in Wallonië en elders.

Antarctica

Sigrid werd geselecteerd in Team HB5, Céline en Gudrun in Team HB6. “We voltooiden het online-gedeelte van de opleiding en waren klaar om respectievelijk in 2020 en 2021 naar Antarctica te vertrekken om onze cursus af te ronden én om de zichtbaarheid voor vrouwen in STEMM te vergroten. Door Covid-19 werd de expeditie echter verschillende keren uitgesteld. Nu kijken we vol spanning uit naar november 2023: over exact één jaar tijd vertrekken we voor 3 weken naar Antarctica! We kunnen beginnen aftellen!” De keuze voor Antarctica is niet toevallig. Het continent staat met zijn ijsbergen, gletsjers en eindeloze pinguïnkolonies symbool voor de ontzagwekkende schoonheid van de natuur, en tegelijk voor kwetsbaarheid door de bedreiging van de klimaatveranderingen.

Belplant

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken