Startpagina Bedrijfsnieuws

Grimme vernieuwt Varitron 470

Grimme brengt voor het oogstseizoen 2023 de derde generatie uit van zijn zelfrijdende aardappelrooier Varitron 470. Deze heeft naast een nieuw design, vele doorontwikkelingen. De vernieuwing omvat de wiel- en Terra Trac-variant.

Leestijd : 3 min

Een eerste vernieuwing is de nieuwe ophanging, waardoor aan- en afkoppeling van de loofklapper vereenvoudigd is. Daarnaast is de aandrijving van de loofklapper versterkt, om een goede versnippering van steeds groter wordende loofbestanden te garanderen.

Flexibele opname

Om de Varitron 470 beter te kunnen benutten, kan hij met verschillende opnamesets voor de oogst van aardappelen, uien en wortelen uitgevoerd worden. Bij de tweefasen oogst, kan hij met een opnameset voor het opladen van uien en aardappelen uit het zwad uitgevoerd worden.

Gekende rooitechniek met nieuwe functies

Met de automatische snelheidsverstelling Speedtronic-Web kunnen de zeefbanden niet alleen snelheids-, maar ook lastafhankelijk geregeld worden.

Om eventuele verstoppingen te verhelpen, kunnen alle zeefbanden, de egelband en de ringelevator afzonderlijk en eenvoudig vanuit de cabine worden omgedraaid. Nieuw is ook, dat de draairichting van de loofunits respectievelijk loofrollen eenvoudig omgedraaid kunnen worden. Deze kunnen of in trek- of in transportrichting draaien. Zo kan de Varitron nog beter op verschillende teelten en de gewenste reiniging ingesteld worden.

Bunkerverlenging

De Varitron 470 in wieluitvoering kan eveneens met de bekende 64 cm lange bunkerverlenging uitgevoerd worden. Daardoor kunnen bijzonder hoge transportvoertuigen en kisten in de tweede rij eenvoudig en veilig gevuld worden. De bunkerverlenging is bijzonder geschikt voor het rooien van lange werkgangen. Bij een rijafstand van 75 cm kan het transportvoertuig in de rijpaden rijden en zonder problemen 4 rijen overslaan.

Bijzonder comfort

De nieuwe Varitron 470 is standaard met de 12,1 inch grote CCI 1200 terminal uitgevoerd. Deze biedt de chauffeur met de intuïtieve bediening een perfect overzicht over alle machinefuncties.

Het SmartView-videosysteem met 12 inch touchscreen monitor, zoomfunctie, live Slow Motion, live beeldoverdracht via wifi, Visual Protect PRO en de mogelijkheid tot beeldopname zorgt voor een goed overzicht via maximaal 13 camera's van alle machinefuncties. Daardoor wordt een nog betere instelling van de machine mogelijk gemaakt.

Voor het documenteren van de opbrengst, kan de Varitron 470 met een geïntegreerde opbrengstmeting uitgevoerd worden. Op basis van deze gegevens kan een beheerzonekaart worden gemaakt, die hoog- en laagrendementzones in secties onderscheidt. Met behulp van een Farm Management Informatie Systeem (FMIS) kan op basis van de beheer-zonekaart een applicatiekaart gemaakt worden voor een sectiespecifieke toepassing van bijvoorbeeld kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen of pootgoed.

Volgens landspecifieke voorschriften kan de nieuwe Varitron 470 in wieluitvoering worden goedgekeurd voor snelheden tot 30 km/u.

De EVO 280 is nu met een grotere bunkerinhoud verkrijgbaar.
De EVO 280 is nu met een grotere bunkerinhoud verkrijgbaar. - Foto: Grimme

EVO 280

Grimme biedt nu op de EVO 280 getrokken rooier optioneel een NonstopBunker met een inhoud van 7,5 ton aan. Door de grotere bunker kan de capaciteit van de machine en die van de transportvoertuigen verder verhoogd worden. Door de grotere overlaadhoogte en reikwijdte kunnen grotere afstanden tussen rooier en afvoercombinatie gerealiseerd worden en zelfs hoge transportvoertuigen kunnen eenvoudig en comfortabel tijdens het rooien geladen worden.

Ondanks de grotere bunker bezit de EVO 280 een transportbreedte van minder dan 3 m en daarmee een volledige EU-typegoedkeuring. Daardoor kan binnen de EU zonder ontheffing aan het verkeer deelgenomen worden.

De tweerijige bunkerrooier EVO 280 beschikt over 3 grote reinigers en is geschikt voor verschillende hakvruchten, zoals bijvoorbeeld aardappelen, uien en wortelen. Tot nu toe kon de EVO 280 optioneel met een gepatenteerde 6 t non stop bunker uitgevoerd worden, welke productvriendelijk en zonder verliezen lossen mogelijk maakte. Daarbovenop komt dus nu de 7,5 ton bunker.

Grimme

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken