Startpagina Pluimvee

Eieren: sector vreest voor tekorten

Net als de melk zijn ook eieren in ons land het afgelopen jaar flink duurder geworden. In verschillende Europese landen is er nu ook sprake van een mogelijk tekort aan eieren. Er is de vogelgriep en er is een stijgende vraag naar eieren. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energie- en voederkosten voor pluimveehouders gestegen.

Leestijd : 1 min

Cijfers van het departement Landbouw en Visserij tonen dat sinds eind vorig jaar de groothandelsprijzen voor alle eieren (vrije uitloop, scharrel en verrijkte kooi) zo goed als verdubbeld zijn. Enkel de prijzen voor biologische eieren zijn niet gestegen.

Vogelgriep

De vogelgriep slaat dit jaar hard toe in ons land en de rest van Europa en verstoort de markt meer dan in andere jaren. Daar bovenop komen de hogere kosten voor kippenvoer en voor energie.

Er bestaat bij ons en in de omringende landen ook onzekerheid over het nationale en Europese beleid ten opzichte van het houden van legkippen en dierenwelzijn. Daardoor zijn pluimveehouders geneigd om minder leghennen aan te houden.

Inflatie

Door de inflatie groeit de vraag naar eieren bij de consument. Die beschouwt eieren onder meer als een goedkoop vervangproduct voor vlees.

Filip Van der Linden

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep: opheffingen en nieuwe besmetting

Pluimvee De bewakingszone inzake vogelgriep in Tongeren wordt in de nacht van 8 op 9 november opgeheven. Dat kondigde DGZ op 7 november aan in zijn nieuwsbrief. Er staan nog meer opheffingen gepland, maar er is ook een nieuwe besmetting.
Meer artikelen bekijken