Startpagina Actueel

Open VLD West-Vlaanderen eist leefbare landbouw bij opmaak MAP7

Provincieraadslid en zelf landbouwer Piet Vandermersch (Open Vld) deed in de West-Vlaamse provincieraadszitting van 22 november een duidelijke oproep naar de Vlaamse regering. “De leefbaarheid van de landbouwsector, de landbouwers en de betrokken deelsectoren moet gewaarborgd worden”, aldus Vandermersch.

Leestijd : 2 min

De West-Vlaamse landbouw staat onder zware druk. Denk maar aan het stikstofakkoord en de energiecrisis. Daarbij kwam de intentie van Vlaanderen voor de opmaak een nieuw mestactieplan. Toen de ontwerpnota begin november gelekt werd heerste er meteen onrust bij de West-Vlaamse landbouwers.

Groenten en aardappelen

Provincieraadslid Vandermersch, tevens zelf landbouwer: “Afgelopen weken is er een bom gevallen op de landbouwsector en de aanverwante verwerkende bedrijven van landbouwproducten. Toen de eerste MAP7-plannen van N-VA minister Zuhal Demir bekend raakten was dit een mokerslag voor de gehele agrarische sector. Dit betreft Vlaamse regelgeving, maar de impact treft onze provincie tot in het diepste van onze kern. Net omdat de provincie West-Vlaanderen de landbouwprovincie bij uitstek is. In onze provincie zijn dan ook bijna alle verwerkende bedrijven van de groenten en aardappelen voor diepvries gevestigd, wat een enorme tewerkstelling betreft.”

Kalenderlandbouw

“Terwijl de West-Vlaamse landbouw al zwaar onder druk staat betekent dit MAP7 dat minstens 25.000 ha landbouwgrond zou verdwijnen in de provincie. In de ontwerpnota staan dan ook enkele maatregelen die landbouw en voedselverwerking in de provincie stukken lastiger zal maken. Zo bijvoorbeeld het gegeven dat alle groenten en aardappelen van het veld zouden moet zijn op 1 september. Dit betekent geen wintergroenten meer zoals prei en koolgewassen en tevens ook alle aardappelen, kort door de bocht betekent dit dus dat er geen bewaaraardappelen meer geteeld kunnen worden in Vlaanderen.”

“In de provincieraad deed ik een rechtstreekse oproep aan de N-VA-fractie om een leefbare landbouw te bepleiten bij de minister. Want tot op vandaag is er nog geen enkele vorm van overleg geweest tussen Vlaanderen en de provinciale diensten of organisaties, laat staan met de lokale landbouwers. Tevens doe ik een oproep aan de provinciale diensten om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst voor de West-Vlaamse landbouw. Hierbij horen flankerende maatregelen om het boeren in West-Vlaanderen ook in de toekomst nog mogelijk te maken. Zowel voor bestaande landbouwers als voor starters en overnemers. De klok tikt en in plaats van vijf voor twaalf is het vijf na twaalf”, besluit Vandermersch.

Piet Vandermersch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken