Startpagina Akkerbouw

Rusland wil kunstmest exporteren via Oekraïense haven Odessa

Vladimir Poetin wil Russische kunstmest via de haven van het Oekraïense Odessa exporteren. Dat heeft de Kremlinleider gezegd tijdens een ontmoeting met Dmitri Mazepin, eigenaar en voorzitter van kunstmestproducent Uralchem, aldus staatspersbureau Interfax.

Leestijd : 1 min

Mazepin vroeg Poetin tijdens het gesprek om druk uit te oefenen op de graanovereenkomst en de leveringen van kunstmest naar en via Odessa te hervatten. Oekraïne stelt volgens de Russische miljardair politieke eisen die de bevoegdheden van Uralchem te buiten gaan. “We werken hieraan met de Verenigde Naties en met collega's van de organisatie. U kent mijn standpunt, ik ben er niet tegen”, sprak Poetin.

Rusland heeft onlangs ingestemd met de verlenging van de graanovereenkomst, waardoor de graanexport vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee werd hervat. Moskou rechtvaardigde aanvankelijk zijn bezorgdheid om de deal te verlengen door aan te kaarten dat er tot dusver geen vergemakkelijking van uitvoer van Russische levensmiddelen en meststoffen tegenover stond.

Mazepin drong er bij Poetin ook op aan de export van ammoniak via Odessa te hervatten. Sinds de Sovjettijd loopt er een ammoniakpijpleiding, met een capaciteit van 2,5 miljoen ton per jaar, van Toljatti in Rusland naar Odessa. Tot de Russische aanvalsoorlog eind februari begon, werd de voor de landbouw belangrijke meststof door de pijpleiding gepompt en naar Odessa verscheept.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken