Startpagina Akkerbouw

Europese Unie maakt 380 miljoen euro vrij voor milieu- en klimaatprojecten

De Europese Commissie heeft 380 miljoen euro vrijgemaakt om 168 projecten (verspreid over heel de Unie) te cofinancieren die het milieu en het klimaat ten goede komen.

Leestijd : 2 min

Ook enkele Belgische projecten werden geselecteerd, onder meer om de aanwezigheid van PFAS in de bodem en in grondwater beter te kunnen detecteren.

Biodiversiteit steunen en meer

De subsidies passen in het LIFE-programma. De bedoeling is de biodiversiteit in de Europese Unie te ondersteunen, natuurherstel te stimuleren, de circulaire economie een boost te geven en de EU haar doelstellingen op het vlak van klimaat, energie en leefmilieu te helpen bereiken.

Met 380 miljoen euro trekt de Commissie de Europese bijdrage op met 27  % ten opzichte van vorig jaar. De geselecteerde projecten vertegenwoordigen een investeringskost van alles samen 562 miljoen euro. Er werden verschillende Belgische projecten geselecteerd, waar al dan niet ook partners uit andere EU-landen aan deelnemen. Zo coördineert het milieuadviesbureau ABO een project voor de ontwikkeling van betere - ‘duurzame’ - methodes voor het omgaan met bodems en grondwater die met PFAS gecontamineerd zijn.

Drievoudige crisis

Het Brusselse Permafungi wil dan weer de inzameling van stedelijk afval optimaliseren. “De drievoudige crisis van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling moet in zijn geheel worden aangepakt. Op de COP15-biodiversiteitstop zullen alle landen volgende maand een ambitieus akkoord moeten sluiten om de verwoesting van onze natuur te stoppen en om te keren”, zegt Europees commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius. “Europa heeft dat werk al aangevat. LIFE-projecten zorgen voor oplossingen op het terrein voor het beleid dat wij maken.”

Het LIFE-programma bestaat al sinds 1992 en cofinancierde sindsdien al meer dan 5.500 projecten.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken