Startpagina Aardappelen

Stabiele Belgapomprijzen genoteerd op 25 november

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 25 november 2022 bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton.

Leestijd : 2 min

De marktstemming van Fontane veranderde van rustig naar stabiel. Dit betekent dat het aanbod gelijk is aan de vraag, evenwicht.

Ook de Belgapomprijs voor Challenger bedraagt 225 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 238,5 euro/ton. Voor beide rassen is dit dezelfde prijs als vorige week.

De marktstemming voor Challenger veranderde van flauw naar stabiel. Het aanbod is gelijk aan de vraag, evenwicht.

De Belgapomprijs voor Innovator daalde deze week van 260 naar 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming veranderde hiermee van vast naar rustig, met een aanobd dat groter of gelijk is aan de vraag.

Voor het ras Markies zijn er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken